Dejan Kulusevski bland de bästa i serie A – enligt statistik


Dejan Kulusevski fick sitt stora genombrott i Serie A under fjolårssäsongen. På 36 ligamatcher för Parma gjorde han tio mål och nio assist, och under vintern stod det klart att han hade köpts loss av Juventus i en affär värd omkring 370 miljoner kronor. 

Den som sett Kulusevski spela kan se hans talang och kvaliteter med blotta ögat, men bryter man ned hans förra säsong i siffror blir den än mer imponerande. 

Han är med och toppar flera listor, så som antalet dribblingar en mot en där han endast slås av Sassuolos Jeremie Boga. Även när det kommer till nyckelpassningar, smarta passningar och djupledsbollar i sista tredjedelen ligger den svenske mittfältaren topp fem i hela Serie A.

– Det var en fantastisk säsong. Det var lite trögt i början men när jag väl kom in i det gick det väldigt bra. Det var mitt första år i seniorfotboll och jag lärde mig väldigt mycket, säger mittfältaren själv. 

”Jag är den första att glömma”

På onsdagens presskonferens under den pågående landslagssamlingen får han också frågan hur bra han tror att han kan bli.

– Det är helt omöjligt att veta. Det är viktigt att leva för dagen och inte tänka för mycket på det. Jag måste bli bättre dag för dag, jag är ung och jag är den första som glömmer hur ung jag är, säger 20-åringen.

– Jag vill hela tiden vinna och vara bäst, och ibland måste man ta det lugnt. Man kan inte vara bäst varje dag, vi alla är människor. Tiden kommer visa hur bra jag blir.

Kulusevski förklarar vidare hur stor omställningen har varit att gå från att spela i Parma till att tillhöra Juventus. 

– Att gå från Parma till Juventus, det finns femton fotbollsplaner där och det är träningar på ett helt annat sätt. I slutänden är det bara fotboll men allt är ändå annorlunda. Allt ska gå snabbt och du ska leverera från första dagen, du har många ögon på dig, säger han.

Vad är ditt mål här med landslaget? 

– Alla kollar inte på Serie A, så alla har inte sett mig spela. Jag vill att svenska folket ska lära sig mitt spel så jag ska bara göra min grej. 

 

 

Förklaringar statistikord

Smarta passningar: En kreativ och penetrerande passning som bryter motståndarnas försvarslinje och ger egna laget en stor fördel i anfallsspelet.

Nyckelpassning: En passning som direkt skapar en målchans för en medspelare som sedan misslyckas med att göra mål. 

Djupledsboll: En passning in bakom motståndarnas försvarslinje.expressen

Related posts

lämna en kommentar