Colabitoil köper Norrsundets hamn för 51 miljoner – bygger stor bränsleanläggning


325 personer förlorade jobbet när Stora Enso för tolv år sedan stängde sin fabrik vid hamnen. Bolaget Södra Norrlands hamn och logistik AB köpte området och under de senaste fem åren har hamnens vd Stig Wåhlstedt jobbat för att locka dit olika verksamheter.

– Uppdraget har varit att få bolaget på fötter och sälja det, säger han.

Det har han nu lyckats med. Drivmedelsutvecklaren Colabitoils helägda fastighetsbolag köper nu hamnen för 51 miljoner kronor.

Tidningen har tidigare skrivit om andra verksamheter i hamnen, exempelvis båtleveranserna med flis till energibolaget Stockholm Exergi, fiskebåtar som lossar sin last för vidaretransport till Danmark och det amerikanska företaget Race Cap som bygger datahallar.

– Colabitoil kommer att ta över våra kunder och hyresgäster och fortsätter med hamnverksamheten, säger Stig Wåhlstedt som också är vd för Skutskärs hamn.

För Colabitoil var köpet av Norrsundets hamn ett nödvändigt steg att ta.

– I vår ansökan om miljötillstånd för produktionsanläggningen måste vi kunna peka ut alternativa platser beroende på säkerhetsavstånd. För oss är det också väsentligt att hitta en placering som gör att logistiken fungerar på rätt sätt, säger vd:n vd:n Magnus Nyfjäll.

Idag levererar Colabitoil det fossilfria drivmedlet HVO100 i samarbete med det finländska oljebolaget Neste som står för produktionen. Genom investeringen i Norrsundet räknar Colabitoil med att komma igång med egen produktion och storskalig försäljning.

– Nu har vi bara en testanläggning där. När produktionsanläggningen är klar räknar vi med att tillverka 500 000 kubikmeter HVO100 per år. Hälften av det räcker för att täcka behovet hos våra nuvarande kunder, säger Magnus Nyfjäll.

Enligt honom motsvarar den svenska marknaden för drivmedel tio miljoner kubikmeter.

– Och vi konkurrerar med alla som säljer diesel och bensin. Det är det fina med HVO100, man byter bara drivmedel i pumpen, säger Magnus Nyfjäll.

Hur många jobb kan skapas?

– Det är en ambitiös satsning som kommer att ge arbetstillfällen, men någon siffra vill jag inte nämna just nu.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar