Armand Duplantis vinnare i Lausanne efter nytt jättehopp


Två hopp. Sedan hade Armand Duplantis säkrat andraplatsen i onsdagens Diamond League-tävling i Lausanne. 

Den svenska stjärnan gick in sist i tävlingen på 5,62 och stod därefter över två höjder innan han lekande lätt flög över 5,82. Den enda motståndaren som följde med honom över den höjden var amerikanen Sam Kendricks, regerande världsmästare. 

Därefter levererade duon strömhopp över världshöjder. Båda klarade sig över 6,02 utan problem – men på 6,07 visade sig Kendricks mänsklig och rev ut sig. 

Duplantis? Han klarade i första försöket, på en höjd han aldrig tidigare hade varit över utomhus, och säkrade segern. 

– Inte sedan Sergej Bubka har friidrottsvärlden sett en sådan här stabil sexmetershoppare. Alltså att alla hopp är över sex meter, säger experten A Lennart Julin i Sportkanalen. 

Mörkret (?) stoppade Armand Duplantis 

Duplantis gjorde ett försök på 6,15, men valde att avsluta tävlingen efter en rivning. Tv-bilderna från tävlingen visade hur det mörknade snabbt i Lausanne, och på den temporära arenan i staden fanns inga starka strålkastare. Duplantis hördes enligt Sportkanalen diskutera med sin pappa och tränare huruvida det var säkert att fortsätta hoppningen i mörkret. 

– Vi kan utgå från att det är mörkret eller bristen på ljus som gör att han avslutar där. Det kanske hade varit världsrekord om lamporna hade funnits, säger kommentatorn Johan Edlund i Sportkanalen. 

”Det här var dock nog första gången som chansen till ett världsrekord uteblev för att det blev för mörkt för att kunna hoppa”, skriver Stefan Holm på Twitter. 

Armand Duplantis har världsrekordet i stavhopp på 6,18 från i vintras – men Sergej Bubka är fortfarande den som hoppat högst utomhus (6,14). Det internationella friidrottsförbundet skiljer dock inte på utomhus- och inomhusresultat när det gäller rekordräkning i stavhopp, men Duplantis sa själv efter Diamond League-galan i Stockholm att hans stora mål den här säsongen är att hoppa 6,15 – vilket alltså skulle göra honom bäst genom tiderna både inne och ute. 

I och med segern fullbordade Duplantis en blågul succékväll i Lausanne. Angelica Bengtsson vann damernas tävling, där även Michaela Meijer slutade fyra. expressen

Related posts

lämna en kommentar