Galna prischeckarna när Fedex Cup-slutspelet ska avgöras


På söndag delas en av idrottsvärldens största segercheckar ut.
150 miljoner kronor går till vinnaren av Fedex Cup.
– Jämför man med fotbollsspelare så är de garanterade sin lön. Vi måste förtjäna vår, säger Rory McIlroy.

Både Justin Thomas och Rory McIlroy har siktet inställt på Fedex-ledaren Dustin Johnson.Foto: Sipa

Efter förra veckans galna avgörande i BMW Championship – där Dustin Johnson först sänkte en mosterputt för att tvinga fram särspel och Jon Rahm sedan i särspelet gjorde samma sak för att vinna – är det dags för PGA-tourens penningstinna slutspel att få sitt avgörande.
Då Dustin Johnson toppar rankingen inleder han finalen på East Lake i Atlanta med två slags försprång före spanske Rahm.

TOPP 100 på Instagram: Bästa banorna jag spelat

Upplägget togs i spel i fjol då man ville få samma vinnare av finaltävlingen som hela Fedex Cup.
Detta innebär att slutspelsledaren redan innan tävlingen inleds står på -10, tvåan -8 och så vidare.
Först på plats 26-30 inleder man tävlingen på par.

Därmed leder Johnson också jakten på den feta segerpremien om hela 15 miljoner dollar, alltså nästan 150 miljoner svenska kronor.

”Skicka aldrig ett sådant sms”

Justin Thomas – världsetta tidigare i år – berättar att han alltid blir lite extra nervös där det står pengar på spel. Inte minst när han spelar på hemmaklubben med vänner.
– Man vill ju inte behöva räcka över pengarna, säger han till tourens hemsida och berättar en anekdot från The Memorial Tournament 2014, då han var ny på touren.
Thomas gjorde dubbelbogey på det 72:a och sista hålet. Dagen efter fick han ett sms från sin mor som informerade honom om att han förlorat 420 000 kronor bara på det hålet.
– Jag svarade ”mamma, om du någonsin skickar något sådant igen kommer jag att ta bort ditt nummer. Skicka aldrig mer ett sådant sms”.

De 150 miljonerna i Fedex-finalen är en ökning med hela 50 procent jämfört med i fjol och utgör den överlägset största prissumman golfen har att erbjuda.
Det är också en av idrottsvärldens saftigaste prissummor sett till ett separat evenemang.
– Om Fedex Cup vill skapa en typ av sportsligt arv som vi ser i majors så behöver det inte handla om pengar, säger Rory McIlroy och fortsätter:
– Det borde handla om prestigen att vinna en tävling och vad du blir ihågkommen för som idrottare. Vill jag ha pengarna? Ja, det är klart. Men tillfredsställelsen från att spela bra och vinna är större. Jag tror inte heller att det är pengarna som fansen bryr sig om.

LÄS MER: Nordqvist tappade segern när doldis vann

”Har aldrig drivits av pengar”

Ser man till Forbes lista på världens bäst betalda idrottsmän domineras listan årligen av idrottsmän som utövar lagsporter. Men deras lön sprids oftast ut över ett helt år.
När det kommer till prissummor som delas ut över kortare perioder är det oftast boxare som tjänar mest. Exempelvis tjänade Floyd Mayweather hela 275 miljoner dollar på sin match mot Conor McGregor och var garanterad hela 100 miljoner innan han ens äntrat ringen.
Justin Thomas kan precis som McIlroy göra Tiger Woods sällskap som de enda tvåfaldiga Fedex Cup-vinnarna.
– Det är en obegriplig summa pengar, men jag skulle inte ändra sättet jag lever på ifall jag vinner. Jag har aldrig drivits av pengar. Jag vill vill vinna tävlingar och troféer, bli den bästa spelaren som någonsin gått på vår planet – det är vad jag spelar för.

I fjol vann Rory McIlroy Fedex Cup-slutspelet trots att han inledde finaltävlingen hela fem slag bakom ledande Justin Thomas. McIlroy har dock sagt att han kan komma att hoppa av helgens final då hans fru Erika väntas föda parets första barn inom de kommande dagarna.

RES MED GOLFBLOGGEN TILL GREKLAND I NOVEMBER

RES MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I DECEMBER

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

 

expressen

Related posts

lämna en kommentar