Albin Ekdal känner sig missförstådd om Zlatan i sitt sommarprat


Albin Ekdal berättade öppet i sitt sommarprat hur han upplevde taktiken från ledarteamet med Erik Hamrén i spetsen under EM 2016 i Frankrike.

I sitt sommarprat sa Ekdal så här bland annat.

– Zlatan var den stora stjärnan. Förbundskapten hade gett honom taktpinnen, vi andra skulle förlita oss på Zlatan. Men att förlita sig på en enda man och därmed undermedvetet glida från sitt eget ansvar fungerar inte i fotbollen och inte heller i någon annan lagsport för den delen, sa Ekdal i sitt program och fortsatte.

– Efteråt har jag funderat. Kanske var det så att många i landslaget inte klarade av att hantera Zlatans krav på sina medspelare. Hans gestikulerande och vassa kommentarer sänkte vissa spelares självförtroende, det har jag sett många gånger. Det gynnar sällan laget i slutändan.

Hamréns svar

Dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén fick chansen att bemöta uttalandet i en intervju med Hela Hälsingland.

– Har man en världsspelare som Zlatan som är en avslutare i världsklass vill man ge honom bollen så mycket som möjligt i farliga situationer. Men det fanns inget att ”alla bollar ska till Zlatan”. Hade vi haft den taktiken hade det varit alldeles för lätt för motståndarna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det är snarare en känsla spelarna hade själva. Har man en världsspelare som Zlatan är det nog lätt att man lämnar över ansvaret även i lägen där man inte ska. Men det var inget uttalat att allting skulle gå via Zlatan. Vi hade flera bra offensiva spelare i den truppen så det var ingen taktik vi försökte med.

”Tyckte att jag hoppade på Zlatan”

På tisdagen genomförde herrlandslaget sin första träning inför Nations League-matcherna mot Frankrike och Portugal på Stockholms stadion. Efter träningen mötte Albin Ekdal en samlad presskår där han förklarade att han fått positiva reaktioner på sitt sommarprat – men att han känner sig missförstådd.

– 95 procent har varit bra reaktioner och fem procent sämre, säger Ekdal.

Mittfältaren fortsätter:

– Det var folk som missuppfattade mig när jag pratade om Zlatan och trodde att jag sågade honom, men då har man inte riktigt lyssnat på vad jag pratar om. Många tyckte att jag hoppade på Zlatan och att han var direkt dålig för laget men det var inte det jag sa i mitt sommarprat. Jag sa bara att vissa kanske inte klarar av att hantera Zlatans temperament, förklarar han.

Erik Hamrén valde att svara på den taktiska kritiken att det det var han som gav ansvaret till Zlatan.

– Det var ingen kritik mot Hamrén heller. Det jag sa var att när man har en världsstjärna som Zlatan är det normalt att alla spelar kring honom, så det var ingen kritik mot Erik Hamrén heller. Det är normalt att vi spelade mycket kring honom (Zlatan) och det var lite det som jag kritiserade. Det var lika mycket kritik mot mig själv än mot Hamrén och alla andra spelare. Ingen enskild individ ska ta åt sig.

LÄS MER: ”Jag hade ringt till Zlatan – helt klart”
LÄS MER: ”Jag märkte hur varmt blod rann från ryggen”
LÄS MER: Svarar på kritiken – efter sommarpratetexpressen

Related posts

lämna en kommentar