IFK Göteborg ställs mot FC Köpenhamn i Europa League-kvalet


IFK Göteborgs Sebastian Eriksson och Mattias Bjärsmyr deppar i Europa League-kvalmatchen mellan Karabach och Blåvitt den 25 augusti 2016 i Azerbajdzjans huvudstad Baku.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Inte sedan uttåget mot azeriska Karabach (1–0-seger hemma, 0–3-förlust borta) under Jörgen Lennartssons ledning 2016 har IFK Göteborg spelat i Europa.

Nu är det dags igen.

Efter att ha vunnit Svenska cupen tidigare i somras är Blåvitt kvalificerat för Europa League-kvalet i år och kliver in i den andra kvalomgången i mitten av september.

Under måndagen ägde lottningen rum i schweiziska Nyon och IFK Göteborg, som var oseedat i lottningen, kunde få ställas mot The New Saints från Wales, Motherwell från Skottland och FC Köpenhamn från Danmark.

Det blev FCK, vilket var tuffast tänkbara lottning för Blåvitt. Den danska storklubben tog sig till kvartsfinal i Europa League så sent som i år. Där blev det förlust mot Manchester United efter förlängning.

FCK: ”Inte vad vi hoppades på”

I klubben spelar bland annat svenskarna Karl-Johan Johnson och Pierre Bengtsson samt den före detta Blåvitt-profilen Ragnar Sigurdsson.

FCK:s manager Ståle Solbakken jublar inte efter lottningen.

– Det var självklart inte den lottningen vi hade hoppats på sett till de möjligheter som fanns. Vi tror fortfarande att vi har goda chanser och måste förbereda oss grundligt. Det blir tufft och spännande, säger han till fck.dk.

Blåvitt har fördel av hemmaplan – matchen kommer att spelas på Gamla Ullevi den 17 september.

IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborg har inte vunnit på de 13 senaste matcherna i allsvenskan.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Inte vunnit på 13 matcher i allsvenskan

För att nå gruppspelet i Europa League återstår tre kvalsteg och på grund av coronapandemin avgörs omgångarna i enkelmöten.

Tar IFK sig vidare till den tredje kvalomgången kan det bli ännu tuffare motstånd, som Milan eller Tottenham.

Blåvitt har på kort tid värvat flera tunga hemvändare som alla har spelat i Europa, som Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Pontus Wernbloom.

I allsvenskan har IFK Göteborg inte vunnit på de 13 senaste matcherna.

Även Djurgården lottades som hemmalag mot Europa från Gibraltar, liksom Hammarby som möter Lech Poznan från Polen på Tele 2 arena. Malmö FF får däremot göra resan till Budapest där Honved väntar.

 

■ GT sänder IFK Göteborgs matcher i Europa League-kvalet. Rättigheten gäller för matcherna till och med play off. Matcherna kommer att gå att köpa styckvis, som pay-per-view, eller som månadsabonnent på SportexpressenPlay.se. Läs mer här!

LÄS MER: SportExpressen sänder Europa League-kvaletexpressen

Related posts

lämna en kommentar