Här är Äventyrsservice nysatsning – men har inte gett upp hoppet om Högbo: “Ligger i rättslig tvist”


Det var i slutet på mars, mitt i den stegrande coronapandemin, som Äventyrsservice plötsligt fick en uppsägning på posten. Kommunala Högbo Bruks AB ville skriva ett nytt hyreskontrakt med aktören som arrangerar naturnära events för företag och privatpersoner i det populära rekreationsområdet. Förslaget var en 130-procentig höjning av hyran.

Det har tidningen tidigare berättat.

Den rättsliga tvisten om nya hyran pågår fortfarande. Relationerna har blivit infekterade parterna emellan och därför är lösningen ännu inte inom synhåll.

Däremot har företagets nysatsning, hemma i Gysinge där allt en gång i tiden hade sin början, redan inletts.

– Det vi redan har gjort är att vi har satt upp ett vildmarksbad med bastu och badtunnor, säger Johan Wadén.

Det finns även drop-in-uthyrning av mountainbikes och kanoter.

– Man swishar och ringer för att få koder som man kommer in i förrådet med, på så vis kan vi i princip ha dygnet-runt-service.

Johan Wadén som nu driver företaget tillsammans med sin fru Annika Wadén har ett starkt natur- och friluftsintresse och det präglar, precis som i Högbo, alla visioner.

– Vi tänker att vi ska försöka utveckla oss inom utomhusmatlagning. Ambitionen är att ha både företagsarrangemang och privata grupper som önskar sig utflykter i parken.

I framtiden ska deltagarna vara delaktiga att samla in ingredienserna för att sedan med hjälp av en professionell kock laga en exklusiv middag.

– Något jag brinner för är att kunna sy ihop aktiviteten med maten. Någon fiskar, någon plockar svamp, någon bär och så skapar vi måltider ihop utifrån de ingredienser vi har fått ihop. Lagar en trerättersmiddag.

– Vi har några riktigt bra samarbeten på gång, vildmarkskockar.

Alla tre tidigare anställda har däremot fått sluta. En nyrekrytering som var på gång fick också utebli. Det skedde i samband med att framtiden för verksamheten i Högbo, som har varit Äventyrsservice viktigaste ben, blev osäker.

– Vi hade tyvärr inget val, det var jättetråkigt. Vi vet ju inte riktigt vad som kommer att hända där. Just nu ligger vi i tvist med Högbo Bruks AB. Så vi vet inte alls hur det blir för våran del, säger Johan Wadén och fortsätter:

– Jag kände mig tvungen att hota med att vi skulle lämna Högbo när vi fick det absurda hyresförslaget.

Men personaluppsägningar och den infekterade tvisten till trots lever fortfarande ändå hoppet om Högbo. Även om det är tudelat.

– Vår jurist bara gapar, han har aldrig varit med om det här tonläget och att en hyresgäst behandlas på det här viset.

Från det kommunala bolagets håll är det Arne Anderstedt, platschef och vd, som håller i förhandlingarna om hyran.

– Vi ligger i en diskussion. Det tar lång tid och jag tror inte det är något snabbfix, säger han.

Vad är det som tar så lång tid?

– Vi har ombud och kör efter juridiken. Det är en process som tar ett tag att genomföra. Det är väl det jag kan säga.

Vad var det som gjorde att den fyraprocentiga höjning av hyran som redan var inlagd i det gamla hyresavtalet inte räckte?

– Jag känner att eftersom vi är i en förhandling så vill jag bara tala om att vi håller på, vi har ombud. Annars blir det för mycket spekulationer i hur och vad. Det får vara bra med det budskapet. Jag förstår din vilja, men vill inte diskutera det mer.

Vem är ombud för er del?

– Jag är inte tillräckligt påläst så jag vet inte om jag får lämna ut det. Att ta in ett ombud var ett styrelsebeslut och jag är inte van med sådana här situationer, så jag hänvisar till Patrik Sjöstedt när det gäller den biten, säger Arne Anderstedt.

Liberalen Sjöstedt som är styrelseordförande i Högbo Bruks AB svarar dock inte på några av tidningens frågor. Han hänvisar till Anderstedt. Inte ens när vi förtydligar att det är det politiska ställningstagandet i den här frågan som är relevant för oss får vi några svar. Han hänvisar till mejl, men det är i skrivande stund obesvarat.

Åter då till Arne Anderstedt: Äventyrsservice, anser du att de är en viktig aktör för Högbo Bruk?

– Alla saker i Högbo betyder mycket. Det är därför vi har olika företag där, om de betyder mer eller mindre vill jag inte gå in på. De som finns där finns där av en anledning och tillför något till totalen.

LÄS OCKSÅ: Johan tänkte klara företaget genom coronakrisen – då höjdes hyran med över 130 procent: “Jag fick säga upp all personal”

LÄS OCKSÅ: Äventyrsservice lämnar Högbo bruk – tufft ekonomiskt för flera av brukets aktörer: “Grusar vår framtidstro”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar