Elins dotter föddes tre månader i förtid | Innebandy


Det sägs att allting har ett slut – och en karriär är förstås inget undantag. Som en ung liten flicka började Elin Gillberg spela innebandy. Sporten hängde med henne var hon än gick. 

Men 2019 var det dags att tacka för sig. 

Efter åtta år i Täby fick hon avsluta med en SM-final som resulterade i guld. Då tog Elin Gillberg beslutet att sluta. 

– Jag insåg att motivationen började försvinna. Det tar mycket energi och tid. Men jag tyckte även att det var passande att avsluta med SM-guld. 

Saknar du sporten? 

– Alltså … jag saknar hänget i omklädningsrummet och en och annan bussresa. Men jag saknar inte att spela på den nivån. Jag känner mig klar. Jag spelar ju kvar i Råsunda i division 1 så jag har inte helt lagt av. 

”Läget blev akut”

För Elin Gillberg och flickvännen Anna-Karin skulle 2020 bli ett speciellt år. De skulle bli föräldrar i oktober och hade sett fram emot det. Men livet går inte alltid som man hade tänkt, och de började ana oro den 25 juli. 

– Det kom så plötsligt. Min flickvän hade mått dåligt i en vecka. Hon fick ont i huvudet och svullnade upp. Hon såg ut som en helt annan person. Då bestämde vi oss för att åka till sjukhuset för att göra tester och då sa läkarna att hon var mer sjuk än vad vi först trodde. Senare upptäcktes det att hon hade fått havandeskapsförgiftning som blev till HELLP. Läget blev akut och det som hände var att hennes organ, njurar och lever började svikta. Hon har bara en frisk njure, den andra fungerar bara till 20 procent. Så ju sämre den friska blev desto allvarligare blev situationen. Det finns ingen medicin mot havandeskapsförgiftning, och det enda alternativet var att ta ut bebisen för att inte riskera Anna-Karins hälsa. 

Får ses utanför sjukhuset

Astrid, som deras dotter heter, föddes alltså tre månader för tidigt. Efter omständigheterna mår hon och föräldrarna bra. Men skräcken finns fortfarande kvar. 

– Hon kom redan i vecka 26 och vägde då 656 gram. I dag väger hon ett kilo. Vi var nog mest chockade och ledsna för det var inte så vi hade planerat det. Vi skulle gå på semester och var mer redo för ledighet än att flytta in i ett sjukhus. 

Hur mår Astrid i dag? 

– Läget är stabilt. Men är man så liten som hon är så går det upp och ner, från dag till dag. Men det har varit stabilt sen hon kom. Det har varit typ livets längsta veckor, men på ett sätt har det också gått fort. Vi hoppas nu att bli flyttade från Neo IVA på Huddinge till familjerum på Danderyd för att ha närmre hem. Det har blivit en slags vardag även om vissa dagar inte är speciellt roliga. 

Samtidigt råder det en pandemi världen över och människor dör. De hårda sjukhusrestriktionerna har gjort det omöjligt för övriga familjmedlemmar att få en skymt av Astrid. 

– Vi har några från familjen som kommer på besök men ingen får komma in. Vi träffas i stället utanför sjukhuset.  

”Hade varit kul”

Sjukhuset kommer vara deras hem kommande tiden, för även om Astrid och Anna-Karin mår okej så är risken på tok för stor att lämna sjukhuset i rådande läge.  

– Vi räknar med att vara på sjukhuset tills hon skulle ha kommit, det vill säga den 28 oktober. Vi kanske har tur att komma hem tidigare, men det beror på lite hur hon mår. Vi tar det dag för dag just nu.

Det här är havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning är om du får för högt blodtryck när du är gravid. Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat.

 

De flesta som får havandeskapsförgiftning påverkas inte så mycket. Men en del behöver snabbt få vård på sjukhus. 

 

Symtom

 

Ofta får du inte några symtom. Det vanligaste är att sjukdomen upptäcks vid en kontroll hos barnmorskan.

Men en del kan få ett eller flera av följande symtom:

 

Du får en plötslig huvudvärk som du inte känner igen.

 

Du får synbesvär. Till exempel flimmer för ögonen, att du ser dimmigt eller dubbelt eller att delar av synfältet försvinner.

 

Du får mycket ont i övre delen av magen, särskilt till höger under revbenen.

 

Du får illamående och kräkningar efter vecka 18.

 

Du svullnar upp i ansiktet, i händerna eller i fötterna. Svullnaden kommer hastigt.

 

Du känner dig allmänt sjuk, frånvarande och skakig.

 

Källa: 1177.se expressen

Related posts

lämna en kommentar