Emil Millán De La Oliva klar för Finnkampen


Klockan stannade på 13:29.59 när Emil Millán De La Oliva passerade mållinjen i herrarnas 5 000 meter på Slottsskogsvallen i Göteborg.

Kommentatorerna i SVT var lyriska och kunde snabbt konstatera att han är etta i Europa bland juniorer i år – och sexa i världen. Dessutom slog han sitt egna svenska juniorrekord med 27 sekunders marginal.

– Det är helt fenomenalt! Han är ett superlöfte, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT.

När SportExpressen träffar Emil Millán De La Oliva på Slottsskogsvallen har han ett stort leende på läpparna.

– Det var under 13:30, va? Det är inte dåligt, säger han och flinar.

Hur kändes loppet?

– Det var kul! Jag kände mig stark i dag. Jag gick in för att springa i 13:20-fart och försökte bara hänga med så länge som möjligt.

19-åringen som tävlar för Eskilstuna Friidrott har haft en sensationell utveckling den här säsongen. Så sent som för två veckor sen skrällde han och tog SM-guld på 10 000 meter.

Klar för Finnkampen direkt

Men själv är han inte förvånad över utvecklingen.

– Nej, det är jag inte. Jag har nästan dubblat träningsmängden inför den här säsongen. Jag visste att det fanns mycket kapacitet… och det här är bara början. Förhoppningsvis ser vi lika bra utveckling de närmaste åren.

Under rekordloppet på Folksam GP stod förbundskapten Karin Torneklint på läktaren och applåderade den nya löpartalangen.

– Han är fantastisk, säger Torneklint.

– Han är en kille som går sin egen väg och verkligen vill bli löpare fullt ut. Det är kul att följa honom.

Är han klar för Finnkampen nu?

– Truppen är inte officiell än, men… det är klart att han kommer vara med. Jag kan avslöja det redan nu. Sen får vi se vilken distans han springer där, det måste vi diskutera.

Förklaringen bakom frisyren

Emil Millán De La Oliva ser fram emot att tävla igen.

– Det blir kul med Finnkampen! Det är tävlingar hela tiden nu, schemat är fullspäckat, säger han och drar handen genom håret.

Jag måste fråga om din frisyr… det är en mohikan?

– Jag kan berätta om den! Krigarna från Sparta hade hjälmar som såg ut så här. Det är därför jag har den frisyren. Varenda gång jag går in på banan är det krig.

Hur länge har du haft frisyren?

– Jag fixade den inför SM-guldet för två veckor sen. Jag kom till hotellet inför loppet och tog fram rakapparaten. Jag fixade den själv… eller ja, pappa hjälpte till lite också.

Nu blir den kvar? 

– Haha, ja. Det får bli min grej nu.

 

LÄS MER: Nobbar landslaget efter diskusbråket
LÄS MER: Bergqvist: ”Det är nästan frustrerande”
LÄS MER: Blir av med medaljen: ”Jag fattar ingenting”expressen

Related posts

lämna en kommentar