IFK GÖTEBORG: Max Markusson kritisk till Tegnells ord: ”Skapar bara problem”


Regeringen har tagit fram ett förslag, som har skickats ut på remiss, på hur det ska gå till när olika slags evenemang ska få tillbaka sina åskådare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på torsdagens tv-sända presskonferens att 500 personer är en lämplig uppgång från de 50 som gäller nu.

Där håller Max Markusson inte med.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff i Solna om coronapandemin.Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN

Tegnells förslag sågades

– Det är ju en lagändring som krävs. Problemet är ju att dom behöver hitta en lösning som omfattar alla offentliga tillställningar, allt från en visfestival på Styrsö till en match på Ullevi. Det verkar som att förslaget mer riktar in sig på mindre kulturevenemang än på fotbollsmatcher på större arenor. Men det är ju en väldig skillnad som kräver olika regler, säger Markusson.

Direkt efter Tegnells uttalande i tv sågades förslaget av Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

IFK Göteborgs klubbdirektör kräver, precis som Enquist, ett procentuellt publiktak som utgår från arenans storlek.

– Att få släppa in 500 eller 1 000 personer skapar bara problem för oss. Med det regelverk som det kommer att föra med sig får vi en massa personal- och andra kostnader som knappast täcks av biljettintäkterna. Och vilka ska vi släppa in av alla de som vill se matcherna, säger Max Markusson.

– Att det behövs ett maxtax är vi helt inställda på. Men det bör vara en procentsats utifrån arenans storlek i stället för en exakt siffra.

”Vill bli av med skiten”

Finns det något positivt med att det trots allt har kommit ett förslag till öppnande av arenorna?

– Ja. Det tyder på att vi i Sverige gjort ett bra jobb med att minska smittspridningen och det är ju positivt. För vi vill ju alla bli av med den här skiten så fort som möjligt, svarar klubbdirektören.

Hur mycket skulle det betyda för er att börja kunna släppa in publik efter 1 oktober?

– Då har vi bara fyra hemmamatcher kvar och har redan tappat 75–80 procent av den lösa biljettförsäljningen. Och det har vi tagit höjd för ekonomiskt med våra åtgärder. Men det är framförallt viktigt för fotbollen att det finns en öppning att supportrar kan få se sitt lag igen, även om det är sent på säsongen, säger Max Markusson.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Kritiken är felaktig”

Parallellt med diskussionen om hur och när publik ska tillåtas igen har det kommit kritik mot att fotbollsklubbar som har fått permitteringsstöd från staten har värvat spelare i sommar.

IFK Göteborg är en av de klubbar som har varit flitiga med att förstärka laget.

– Den kritiken är felaktig. Att köpa och sälja spelare är en del av kärnverksamheten. Det är ju som om Volvo skulle få permitteringsstöd och sen inte får lov att sälja bilar, säger Max Markusson.

– Däremot har vi stor respekt för hur man använder skattemedel. Vi försöker balansera ökade kostnader med minskade kostnader, alltså vad det gäller spelare ut och in. Det tyder ju på att vi är ganska säkra på att någon eller några spelare kommer att lämna oss.

Inga pengar till suddgummi

Pengarna för hemvändare som Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Sebastian Eriksson kommer dessutom från IFK GBG Transferintressenter.

– Det är ett samägt bolag som tagit ett extremt stort ansvar för laget. Men pengarna därifrån får inte användas till suddgummi eller annan kontorsmaterial, de får bara användas till spelare, poängterar Max Markusson.

LÄS MER: Idrottens hårda kritik: ”Är helt meningslöst”
LÄS MER: ”Vi tappar ungefär 2 miljoner – per match”
LÄS MER: ”Jag har läst antaganden som är ganska horribla”expressen

Related posts

lämna en kommentar