Historiskt beslag på nio kilo heroin ett mysterium – men nu åtalas duo för synnerligen grovt narkotikabrott


När 26-åringen kom ut från lägenhetshuset i Sätra noterades han av en uppmärksam polispatrull. En kontroll av mannen visade att han hade kokain på sig. Detta gav patrullen anledning att göra en husrannsakan i bostaden han precis hade lämnat.

Den lägenheten tillhörde en 32-årig kvinna, som enligt polisen förstod vad saken handlade om när de klev in. Hon ska då ha uppgett att “den svarta väskan” tillhörde 26-åringen.

Innehållet i den svarta väskan med hänglås skulle visa sig bli en jackpott för polisen. Nyckeln hade mannen på sig och när polisen öppnade den och tygpåsen som låg intill hittade de sex paket som sammanlagt innehöll nio kilo brunt heroin.

Att det var narkotika kunde dock inte bekräftas direkt vid husrannsakan och både mannen och kvinnan greps och häktades senare misstänkta för grovt narkotikabrott mot bakgrund av de mer än 3000 ecstasytabletter, 24 gram kokain och 41 gram cannabis som också hittades.

Duon har omhäktats flera gånger, men när det var dags att begära dem fortsatt frihetsberövade i slutet av juni hade analysen av det bruna pulvret blivit klar. Det visade att väskans innehåll var narkotika, närmare bestämt heroin och därför ändrades rubriceringen till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det är inte helt vanligt att man kommer upp till synnerligen grov nivå. Det är första gången ett så stort beslag av heroin gjorts i Gävleborg, sade kammaråklagare Krister Frykman, i samband med omhäktningen.

Hur mannen och kvinnan har fått tag på heroinet eller varifrån det kommer är ett mysterium.

– Vi har också varit nyfikna, men har inte hittat något bakre led varifrån det kommer. Det är ett mindre mysterium. Det kan naturligtvis vara så att någon har bett dem förvarar det här eller så har man förberett att sälja i de här trakterna. Men det är bara spekulationer.

Både mannen och kvinnan nekar till misstanken om synnerligen grovt narkotikabrott.

Texten uppdateras.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar