Det händer torsdag 27 augusti: Promenader


ARRANGEMANG

GÄVLE

Kl 10.30 Promenadgrupp. Promenera tillsammans med andra under cirka en timmes promenad. En grupp för dig som går raskare och en grupp för dig som går lite långsammare. Efteråt fikar vi och umgås tillsammans. Fikakostnad 20 kr. Samling vid Björsökyrkan – Bomhus.

Kl. 11.00 Träffpunkt för seniorer erbjuder promenad i Hemlingby. Träff vid spårcentralen. Kl. 13.30 Träffpunkt för seniorer erbjuder promenad i Södra koloniträdgårdarna. Träff vid portalen till kolonin vid Muréngatan

RADIO GÄVLE

102,7 MHz

09.00 – 11.00 Seniorradion med Sven Johansson och Gunni Jonsson. Konsumentrådgivaren Anna Mähler ger tips om hur vi ska hitta rätt i köpdjungeln. Seniorradions Karin Fagerlund berättar om sina favoriter bland sommarens cykelmål. Massor av vrak vid Gästrikekusten, Jan Dahlström har varit med om kartläggningen. Bernt-Olov Andersson läser ur sin roman Syrenernas tid. Vi har hunnit fram till avsnitt 21, med dramatiska händelser på Bruksgatan.

UTSTÄLLNINGAR

GÄVLE

Tredje Testamentet – Bibelns fortsättning – av Martinus. I miniutställningen “Tredje Testamentet – Bibelns fortsättning – av Martinus” visas bilder av den danske författaren och symbolmålaren Martinus Thomsen (1890-1981), kallad Martinus. Miniutställningen utgår från den större utställningen “Ett fönster mot evigheten” och handlar om de stora livsfrågorna utifrån Martinus verk Tredje testamentet. Bakom utställningen står Thor Gjörvad, som finns på plats 27–29 augusti samt 10 september kl 17–19 för att svara på frågor. Utställningen visas under Stadsbibliotekets öppettider.

Utställning med Gunilla Lundstedt i Galleri K. Gunilla från Falu-grafikerna visar grafik i olika tekniker. Öppet lördag och söndag 12-15. tisdag till torsdag 12-17. Norra Kopparslagargatan 18 Gävle.

På Little Art Cakery i Gävle kan man just nu se en fotoutställning där Ted Stridh ställer ut ett antal fotografier. Bakom varje bild finns en kortare berättelse som kan läsas med hjälp av en mobiltelefon (QR-kod). Utställningen pågår hela augusti.

Man ser upp är en digital utställning som kan upplevas på www.manserupp.se. I utställningen får publiken i en film, av Gävlefotografen Michael Tebinka, uppleva Sean Henrys verk Man looking up och lyssna till nyskrivna texter av studenter från Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje, i en uppläsning av Folkteatern Gävleborg. 13 maj – 30 september.

Tillfälliga utställningar på Länsmuseet Gävleborg: Ser du mig nu. Josefin Lindskog. 13 juni – 30 september. Monumentala teckningar med etsande skärpa och textila objekt. Josefin är mottagare av Rettigs konstnärsstipendium 2019.

Basutställningar på Länsmuseet Gävleborg. Rettigs Konstsalar. Länsmuseet Gävleborg äger en av landets största och mest betydande samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. I Rettigs Konstsalar möter du mästerverk av Alexander Roslin, Marcus Larson, Jenny Nyström, Carl Larsson, Bror Hjorth, Siri Derkert, Göteborgskoloristerna, Staffan Hallström, Ola Billgren, Lena Cronqvist och Annika von Hausswolff och många fler. Spår av liv. Forntidsutställning med föremål och berättelser från Gävleborgs län. Vad är arkeologi och vad gör en arkeolog? Smaken & kapitalet. Hedvig Ulfsparres liv och textilsamling. Historien händer här. Vi lyfter fram några viktiga händelser, platser och personer ur länets historia. Om Sveriges snabba omvandling från jordbruksland till industriland efter 1850. Hur skogen och närheten till havet har format Gävleborgs historia och bidragit till Sveriges utveckling. Textila mönster & tekniker. Utforska studieskåp och lådor med textila tekniker, se större mattor och vävnader – allt från Hedvig Ulfsparres samling. Fråga bilden. Vad säger bilden om tider, normer och idéal? Möt fotograferna Carl Larsson och Anna Nygren från 1900-talets början. Cyrénsalen. Gunnar Cyrén – Design i silver, guld, glas och plast.

Gävle Fängelsemuseum. Sommaröppet till 29 augusti: tisdag-lördag kl 12-16.

Mackmyra Bruk. Audioguide om bruket och människorna – 15 korta berättelser med en smartphone och QR-kod.

SANDVIKEN

Utställning: ”365 porträtt av Jari” – Catti Brandelius. Mellan 2017-2020 har Brandelius tecknat porträtt av Jari i ett flertal tekniker; film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk. Fri entré! Konsthallen, Kulturcentrum (Vi tar ansvar och håller avstånd!) Kl 12-19.

SKUTSKÄR/ÄLVKARLEBY

Fotoutställning Laxön. 34 fotografer ställer ut med blandade motiv. Bilderna är utomhus och står på stafflier. Utställningen pågår hela sommaren, juli-september.

Utställning Artquilt av Kerstin Andersson. Målar med tyg och tråd istället för färg och pensel. Ställer ut hela augusti på Café Furiren. Öppet alla dagar 11-16 torsdagar till 19.

Utställning – När Finland kom till Sverige / Kun Suomi Ruotsiin muutti. För 50 år sedan flyttade ca 80 000 människor från Finland till Sverige, det var kulmen på en invandring under 20 år av 320 000 personer. Idag bor det 700 000 personer i Sverige med finskt påbrå. Vad var orsaken till flytten och hur gick det för de som flyttade? Arrangörer: Sverigefinska Riksförbundet, Kulturrådet och Älvkarleby kommun. 24 augusti – 5 september. Biblioteket i Skutskär.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar