Dags att alla på sjön lär sig köra ordentligt


Folk som varit på sjö och hav hela sina liv säger att det inte är roligt mer. Det känns inte bra. Jag har sålt både båten och stugan, sa en. De som har mindre båtar eller kanske en kanot kan inte åka ut. Möjligen tidigt på morgonen eller om det är riktigt dåligt väder. De som vill sitta och meta, kanske bara njuta av en fin sommardag. De kan inte göra det längre. Njuta stillhet och lite frid. Kanske se och lyssna på fåglar. Glöm det.

Vad är det då som hänt?

En del båtägare och vattenskoterförare tror tydligen att de äger hela sjöar. I alla fall beter de sig så. De upplever sig på något sätt ha rätt att bete sig och uppföra sig lite hur som helst. Folk åker runt i båtar som kan ta sig till Finland i de flesta väder. De saktar bara ner marginellt eller inte alls trots att de kör i trånga passager.

En del båtar är korta, höga, med stort djupgående. De har ”tre växlar” som det stod i Båtliv nummer 6 2020.

Jag använder mig av reporterns beskrivning av växlarna. Kommentarerna efter varje växel är en blandning av hennes och mina ord.

Glidarväxeln 1–4 knop: Alla bryggor, förtöjda båtar, mindre båtar, kanoter, och så vidare blir glada. Korta båtar med v- bottnade skrov ”ormar sig” ofta vid låga farter, vilket föraren ofta inte kan bemästra.

Plogarväveln 4–13–19 knop: Motorbåten beter sig som en snöplog. Fören åker upp och aktern trycks ner. Den drar upp svall, ibland hänsynslöst mycket svall.

Planarväxeln oftast från 19 knop och uppåt: Alltså höga farter som kräver gott omdöme och stort kunnande.

Alla som håller till på sjö och hav kan berätta hårresande exempel. Problemen med vattenskotrarna är välkända vid det här laget. De är leksaker med 300 hästkrafter i standardutförande. Alltså ibland betydligt mer.

När de leker kan ingen i någon mindre farkost vara i närheten. De förorenar miljön med oljud och vågor. Ofta visar de som kör ett omdömeslöst och farligt beteende.

Vi måste göra något innan sjö och hav blir helt förstörda.

Några förslag: Utbildningar, tydliga skyltar i hamnar, vid ramper och på vattnet, båtklubbar måste ta sitt ansvar, begäran om hjälp från Sjöfartsverket, Kustbevakningen, brandkår, polis med flera. Påtryckningar till myndigheter så att man påskyndar arbetet med lagar och regler.

Naturligtvis ska det krävas körkort för alla farkoster som går fortare än till exempel 15 knop. Inte bara förarbevis för vattenskoter som nu föreslås.

Hjälp!arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar