Coronasmittan har varit överallt – det är goda nyheter


Det var många som drog efter andan häromdagen när nyheten om att en man i Hong Kong blivit återsmittad av Covid-19 sändes ut över världen. Den typen av nyhet har gjort rundor förr i medier men denna gång verkade det vara på riktigt, bekräftat och klart av legitima forskarkällor. Mardrömmen verkade sann – du, jag, alla kan vi bli smittade av det här nedrans helvetesviruset om och om igen.

Är det verkligen så att vi kastats ner i en evig Dante-spiral av virusmörker som bara kommer snurra vidare tills vaccinet kommer – om det nu någonsin kommer? Eller är det så att det är bäst att läsa hela artiklar istället för att nöja sig med att sprida alarmistiska domedagsrubriker och skriva att “vi är körda”?

Låt mig ta tillfället i akt och lugna de som inte orkat insupa mer elände och därmed bara scrollat förbi rubrikerna och en och annan svensk högerpolitiker som ser sedvanlig vinning i att skrämma upp människor. När det gäller mannen i Hong Kong som blivit smittad en andra gång handlar det definitivt om det senare, att det är bra om man verkligen läser på vad det handlar om.

Så. Detta är vad det handlar om: Den 33-årige mannen i Hong Kong drog på sig smittan igen fyra månader efter att han haft en mild första vända, han hade inga symptom andra gången men hans immunförsvar hade uppenbarligen lärt sig något sedan senast och höll honom helt frisk och symptomfri.

Med andra ord har vi inte att göra med ett kompakt mörker där många kommer bli kännbart sjuka om och om igen. Utan istället är det rimligare att se det som en positiv nyhet som säger 1) det verkar som att immunitet gör att det blir lindrigare rond två och 2) att en registrerbar mängd antikroppar inte är allt.

En nyhet som fått många att känna paniken komma krypandes talar alltså snarare för att det finns jättemånga som inte kommer bli lika sjuka igen. Det styrks också av den granskning som Gefle Dagblad publicerade i veckan. GD har granskat vilka postnummer i vårt närområde som haft flest bekräftat smittade, tätbebyggda socioekonomiskt utsatta områden visade sig vara hårdast drabbade tillsammans med – något oväntat – Gävles rikaste stadsdel Hagaström. Det sistnämnda kan möjligen förklaras med att Hagaström har en åldrande befolkning.

Det Gefle Dagblads granskning visade allra främst var snarare det att coronasmittan har härjat precis överallt i Gästrikland och norra Uppland. Inget område har varit skonat. Kartorna i tidningen och på sajten är fullständigt nedplottrade med prickar som märker ut var coronasmittade hittats. Överallt finns de som har haft Covid-19 och på alla de bekräftat smittade i varje område finns det många fler som aldrig fått det bekräftat.

Lägg ihop detta faktum med indikationen som fallet med den återsmittade Hong Kong-mannen ger oss och det mesta pekar på att nästa våg inte blir lika fruktansvärd som den första.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar