Befarat busskaos uteblev – men X-trafik följer resenärernas mönster noga


Marcus Hallenberg åker buss Skutskär, Södra Bomhus och Näringen tur och retur varje arbetsdag. Det tar en timme och 40 minuter i vardera riktning. Han är med andra ord en rutinerad bussåkare. I rusningstid, särskilt på eftermiddagarna, märker han av att trycket har ökat under den senaste veckan.

– Det är många skolbarn, från lågstadielever till gymnasieungdomar. Visst kan det kännas jobbigt om det blir för trångt. Men samtidigt kan man inte stänga in sig heller. Och så vitt jag kan se gör bussbolagen vad de kan för att resenärerna ska hålla distansen. Men ibland funkar det inte när många slutar samtidigt, säger han.

Lagom till att höstterminen startade sattes 30 förstärkningsbussar in i kollektivtrafiken i länet för att minska risken för trängsel och smittspridning.

– Det känns stabilt och tryggt. Vi håller ställningarna även om det inte har gått helt felfritt. Det är viktigt att påpeka, säger Andreas Eriksson.

Dedikerade trafikledare fångar upp signaler från sträckor där det fungerar mindre bra och styr extrabussarna dit dagen efter. Bland annat har en till buss satts in under en av de tidiga morgonturerna för linje 141 från Storvik. Även linjer som 1, 2, 3 och 12 i Gävles stadstrafik har fått förstärkning vissa tider under vardagar.

Samtidigt är gymnasieskolorna inte riktigt igång med ordinarie scheman än.

– Vi får ha lite is i magen och följa utvecklingen. Vi fördjupar oss i resandestatistik för att försöka se hur hur många resenärer som kommer in i systemet när det blir vinter.

Inte heller X-tågen verkar ha drabbats av trängsel i någon större omfattning.

– Än så länge är det stabilt. SJ kör fler turer nu och det avlastar oss ganska mycket eftersom de fortfarande har färre långväga resenärer. Det betyder mer plats på deras tåg.

Dessutom planerar X-trafik bland annat att sätta ihop fler tågset med två vagnar vardera.

– Vi ska köra fyravagnarståg på sträckor med ökad belastning så snart vi kan lösa uppställningen av fordonen nattetid.

Mira Persson pendlar med X-tåget från Hudiksvall till Thoren Business School i Gävle. Hittills under terminen har hon inte upplevt någon trängsel.

– Det finns gott om sittplatser så jag har inte behövt sitta bredvid någon en enda gång, säger hon.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar