De bor på Gävles mest coronadrabbade postnummer


Via Region Gävleborg har tidningen fått del av avidentifierade uppgifter om coronavirusets spridning i länet sedan pandemin bröt ut i mars. Uppgifterna sträcker sig fram till 17 augusti 2020 och visar antal smittade respektive döda på varje postnummer.

Viktigt att ha med sig är att ungefär en tredjedel av alla med positiva provsvar jobbar inom vård och omsorg, och att hälften av alla dödsfall har skett på äldreboenden. Därför är postnummer med äldreboenden mer utsatta.

Allra flest bekräftade fall finns i Nyhem/Östanbyn i Sandviken, på postnummer 811 35. Där har 38 personer smittats, vilket motsvarar nära tre procent av alla som bor där. Fem har avlidit.

Men i det området ligger också Ängsbacken, ett av tre äldreboenden i Gästrikland som statliga Inspektionen för vård och omsorg valt att specialgranska just med anledning av corona.

Läs mer: KARTA: Så har coronan slagit i Sandviken – kolla ditt postnummer

Den bild som framträder följer annars inget tydligt mönster. Såväl miljonprogram som villaområden hör till de mest drabbade.

Kartan förändras också om man väger in andel smittade per postnummer. Då är Tolvfors och en del av Sörby i Gävle värst drabbade, följt av en postnummer i Björksätra i Sandviken.

I Gävle kommun är det Vinddraget i Andersberg som toppar listan över flest antal bekräftat smittade i kommunen. Även där finns ett äldreboende som drivs av Förenade care. Men boende i stadsdelen ser fler orsaker till att just deras postnummer varit så drabbat med 28 smittade och tre avlidna.

Postnummer 802 77: Andersberg

Det är första skoldagen för läsåret. Förmiddagssolen kastar långa skuggor från björkarna i allén in mot Andersbergs centrum. Vid en av busshållplatserna står Sabirin Ahmed tillsammans med storasyster Leyla Ahmed och vännerna Afnan Alsalti och Marwa Nur. Leyla ska precis ta bussen in mot stan.

– Jag vet en som blev sjuk. De trodde först att det var en vanlig förkylning och brydde sig inte, säger hon innan hon hoppar på bussen.

Hon och de andra kände inte till att just deras postnummer varit extra coronadrabbat.

– Men det är rätt mycket folk här. Man bor tätt och gårdarna ligger nära varandra. Det är barn överallt, säger Sabirin Ahmed och menar att det kan vara en förklaring.

– Ja, man rör vid samma föremål i trapphusen, instämmer Marwa Nur.

En bit längre bort, utanför Timebutiken, står Hans Lundkvist och pratar med en bekant som inte vill ha med sitt namn i tidningen. Men han tror sig veta varför coronastatistiken sticker ut på Vinddraget.

– Dels finns det ett äldreboende här, dels är utbildningsnivån låg, man har en sämre livsstil. Det bor många utomnordiska personer här som lever tätt ihop, säger han.

Ungefär var tredje person i Anderberg är utrikesfödd, jämfört med 15 procent i kommunen som helhet (2017). Statistiken visar att de har sämre förutsättningar än andra. Inkomstnivån i Andersberg är lägst i Gävle, arbetslösheten mer än dubbelt så hög och fler går ut skolan utan godkända betyg. Knappt två tredjedelar röstade i senaste valet.

På många håll runtom i landet är det just den typen av socioekonomiskt utsatta områden som har drabbats hårdast av corona.

KARTA: Så har coronan slagit i Gävle kommun (klicka på symbolerna för att få upp information om antal drabbade och avlidna):

Nu när smittan minskat har nog folk slappnat av också, tror Hans Lundkvist.

– Vi pratar inte om corona längre här, det är nästan bortglömt. Vi har andra problem, säger han och berättar att han blev vittne till den uppmärksammade skjutningen för ett par veckor sedan, då en man skottskadades i Andersberg.

– Åtta skott räknade jag till. Polisen var här med hundpatrull och helikopter. Det var rena rama kaoset! Sånt gör mig förbannad, säger han.

Utanför entrén till Familjecentralen sitter skyltar med uppmaningen “Stanna hemma om du är sjuk!”. Informationen är översatt till engelska, arabiska, somaliska, tigrinja och finska.

Brist på information om corona på andra språk än svenska kan ha bidragit till att smittan fått fäste i Andersberg, tror Marianne Niskala, socionom på Familjecentralen.

– Det blir lätt språkförbistring. Vi gör vad vi kan för att informera om corona, men det är svårt. I vissa grupper finns det analfabeter, säger hon.

Ändå är hon positivt överraskad av siffrorna.

– Jag trodde nog att det skulle vara ännu fler fall, säger hon.

Läs mer: KARTA: Så har coronan slagit i Hofors – kolla ditt postnummer här

Samtidigt finns det andra områden som inte brottas med samma utmaningar som Andersberg, men där smittan har fått fäste ändå. Ett sådant exempel är Hagström. Där är inkomstnivån högst i kommunen och arbetslösheten bara tre procent (2017). Andelen utrikesfödda är låg, knappt fem procent, och över 90 procent gick till valurnorna i senaste valet.

Postnummer 806 28: Hagaström

Gavleån flyter fram som en nedre gräns för villaområdets prydliga trädgårdar. En och annan mopedbil skymtar på garageuppfarterna. Suleiman Ahmed äger Haga pizzeria precis intill Coop-butiken. Han blir förvånad när han får höra att just hans postnummer hör till de värst coronadrabbade i Gävle med 27 smittade och två avlidna. Ungefär 1,6 procent av alla som bor på postnumret har smittats.

– Verkligen? Jag tycker att folk här sköter sig bra. Många jobbar hemifrån. De äldre står utanför Coop och får hjälp av personalen när de ska handla, säger han.

Han har själv klarat sig från viruset och känner inte heller någon som smittats.

– Men det är klart, det bor många äldre här som tillhör riskgruppen.

Utanför Coop kommer Jenny Thim på sin cykel. Hon har själv haft covid-19, berättar hon. Det var precis efter midsommar som hon blev sjuk.

– Men jag fick ingen feber, bara lätta förkylningssymptom. Och smak- och luktsinnet försvann.

Hon misstänker att hon blev smittad i sitt jobb som lärare på komvux.

– Troligen i samband med skolavslutningen när alla skulle säga hejdå till varandra.

Kanske är det fler i Hagaström som smittats via sina arbetsplatser, funderar hon.

– Folk här jobbar väl på Sandvik. Och på sjukhuset.

Ett stenkast därifrån är Elisabeth och Björn Fager i färd med att slänga skräp på återvinningsstationen. Även de blir förvånade över siffrorna.

– Jag har inte hört någon här som varit sjuk, säger Elisabeth Fager.

De är själva noga med att hålla distans till andra. Inte ens barnbarnen har fått komma för nära.

– Vi har saknat våra vänner. Vi har börjat umgås lite nu, men bara utomhus, säger Elisabeth Fager.

På deras postnummer i Hagaström finns inget äldreboende som kan förklara siffrorna. Men Björn Fager ser en annan möjlig orsak.

– Man kanske blir modigare, och mer riskbenägen, ju mer pengar man tjänar, skojar han, men tillägger:

– Nej, det kan inte vara det.

Inte heller Lars Wesslén, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Gävleborg, kan fullt ut förklara coronastatistiken. Men det är viktigt att ta hänsyn till flera saker som exempelvis åldersstruktur i ett bostadsområde, menar han.

– På en del ställen är det mycket äldre människor och i stan är det vanligtvis yngre, säger han.

Han framhåller också att viruset vanligen sprider sig i kluster.

– På vissa ställen får man kanske superspridare. Det är därför vi gör smittspårning. Vi undersöker varenda fall, vilka närstående man har och vad man har gjort, säger han.

Största riskfaktorn är enligt Lars Wesslén att bo tillsammans med någon som smittats.

– Då är det 40 gånger mer sannolikt att du får det än annars. Dessutom smittas man på sina arbetsplatser. Vi har stora industrier här och det är klart att vi haft små utbrott där, säger han.

Även socioekonomiska faktorer spelar in, menar han.

– Om du tar Andersberg så är det ett område där man tjänar sämre. Och har en annan typ av yrken. Man kanske måste gå fysiskt till sin arbetsplats. Distansarbete lämpar sig mer för folk som inte utför så mycket fysiskt arbete, som lärare och kuratorer. Och åker du bil till sin arbetsplats är det ingen risksituation alls egentligen, jämfört med om du åker buss, säger Lars Wesslén.

Läs mer: KARTA: Så här har coronan slagit i Ockelbo – kolla ditt postnummerarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar