Här är vägen som asfalteras två gånger på en sommar: “Slöseri med skattepengar”


I början av sommaren lades ny asfalt i remsor på Östansjövägen. Ett par månader sedan är jobbet ogjort – hela vägen ska asfalteras om.

Boende vid vägen har svårt att förstå poängen. En av dem är Bo Ek.

– Vi är jätteglada över att byn får en ny väg, det har vi längtat efter, men förfarandet är bara dumt. Slöseri med skattepengar, säger han.

Den första asfalteringen var en återställning efter arbeten som Hofors elverk gjorde förra sommaren. Då grävde de ned elledningar och fiberkablar tvärs över vägen, och lagade tillfälligt med grus.

– I år kom en entreprenör som tog bort gammal asfalt kring dikena och fyllde upp med ny asfalt. Det blev väl en tio-tolv såna remsor längs vägen, säger Bo Ek.

Den asfalteringen kostade 117 500 kronor, inklusive förarbetet som gjordes i år, uppger Hofors elverk.

Hofors kommun fick förslaget att avbryta återställningen, och vänta in att hela vägen asfalteras om, men lät bli. Kommunalråd Linda-Marie Anttila (S) förklarar varför:

– Återställningen var en del av Hofors elverks projekt och var redan betald. Det är något helt annat än den stora investeringen som kommunen gör i småvägar. Vi valde att genomföra återställningen också de boendes skull, eftersom vi inte visste säkert om hela vägen skulle hinna asfalteras om i år.

Att lägga ny asfalt på hela Östansjövägen beräkna kosta 2,5 miljoner kronor. Det är en del av Hofors kommuns investering på 18,3 miljoner kronor i reparation av mindre vägar.

LÄS MER: Nu ska Hofors usla grusvägar lagas för 18 miljoner.

Enligt Bo Ek gjorde den första asfalteringen ingen större skillnad.

– Vägen var redan gropig och dålig. Det gick bra att köra över dikena när de hade fyllt dem med grus. Det hade vi kunnat göra i några månader till, tills den nya asfalten kommer, säger han.

Nyligen dök en skylt om vägarbete upp vid vägen, och nu har asfalteringen påbörjats. När beslutet om återställningen skulle tas, visste kommunen alltså inte när nyasfalteringen skulle börja.

– Vi hoppas förstås att alla 14 mil vägar som ska repareras blir klara i år, men vi vet inte vad som hinns med. Det beror på när vintern och tjälen kommer, säger Linda-Marie Anttila.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar