Hälften har redan fått sluta – nu söker Högbo brukshotell ett nytt normalläge: “Det har varit svintufft”


Solen skiner över Högbo brukshotell. På parkeringen finns fler bilar än tomma platser. Men inne i hotellets entré är det tomt, så när som på receptionisten. Intill sittgruppen finns tavlan med dagens konferenser. Ett möte är inbokat. Resten av tavlan är tom.

Ändå har sommaren bjudit på många gäster, och personal som skulle ha behövt sluta under sommarmånaderna har kunnat få sin uppsägningstid förlängd och jobba kvar lite till. En del personal som redan hunnit lämna kunde komma tillbaka och jobba lite igen.

– Nu letar vi det nya normala. Vi vet att privatgästerna reser och vi har bra med gäster på helgerna. Men ingen reser i jobbet nu. Vi har något möte per dag, men det är inte alls som förr, säger Tomas Lindqvist, vd på Högbo brukshotell.

Det var i mars som hela personalstyrkan, 80 personer, varslades. Extrapersonal fick gå direkt. Fastanställda lämnar när deras uppsägningstid gått ut. Trots det tror inte Tomas Lindqvist att det ska gå så långt att hotellet tvingas stänga.

– Ena dagen kan det kännas “Wow! Nu har det kommit tre mötesförfrågningar”, men andra dagar är det inte alls så, säger han.

Vad han har för planer och förhoppningar för hotellet i höst och längre fram vill han inte kommentera. Men han tror att de ganska snart kommer att veta hur normalläget kommer att se ut framöver. Och i takt med att myndigheterna lättar på restriktioner känns det allt mer hoppfullt.

Normalt är möten till hösten redan inbokade när sommaren kommer. Nu kommer bokningarna med kort varsel.

– Nu är vi helt beroende av det som kommer nu. Det kan vara en bokning tio dagar innan de vill ha möte. Det är de vi inte kunde ta emot förr, eftersom vi hade fullt. Det är en väsentlig skillnad, säger Tomas Lindqvist.

När halva personalstyrkan fått lämna har verksamheten fått anpassas. Redan tidigt i våras stängde spa-avdelningen, eftersom de bedömde det omöjligt att ge behandlingar med tanke på Folkhälsomyndighetens restriktioner. Idag är bad och relax bara öppet för hotellets gäster.

Restaurangen har också fått skära ner sin verksamhet. Det är bara öppet för förbokade gäster, och har hotellet inga konferenser eller möten är restaurangen stängd på lunchen. På kvällarna har menyn skalats ner men på helgen har de fullt utbud. Frukosten är öppen, men bara för hotellets gäster.

Tomas Lindqvist tror att Högbo brukstotells läge, med frisk luft och naturen utanför entréporten, är en fördel när företag med medarbetare som jobbat hemifrån ska boka möte. Förhoppningen är att de hellre väljer ett lantligt läge än en trång stad.

– De som väljer att mötas väljer nog gärna den här typen av anläggningar, även i framtiden.

Hur känns det att vara vd för Högbo brukshotell nu?

– Bättre än det gjort på länge. Vi är på väg ur det här. Men det har varit svintufft att släppa iväg fantastiska människor. Vi har alltid haft dygnet runt-bemanning förut. Nu är jag ofta först på plats, och det händer att jag måste låsa upp ett tomt hotell när jag kommer på morgonen. Det känns tufft, och har inte hänt på de 13 år som jag jobbat här. Men nu är det så.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar