Elias Pettersson har blivit en superstjärna


EP40 vann Calder Trophy som NHL:s bäste nykomling förra säsongen.

Så alla borde ha varit förvarnade.

Han gjorde dessutom en poäng i snitt per match under den här säsongen, hans andra i ligan.

Men 13 poäng, 4 mål och 9 assist, på sina tio första matcher någonsin i slutspelet är siffror som lyser som ett utropstecken.

Motståndarna har tagit honom hårt. I vissa fall brutalt. Men med nya kilon på den talangfulla kroppen har Elias tagit smällarna de få gånger motståndarna fått tag på honom.

Han ser ut att ha tagit nästa steg nu.

Nu väntar nästa utmaning, Vegas Golden Knights i kvartsfinalen i bäst av sju matcher med start natten till måndagen, svensk tid.

***

Grundserien i NHL är en sak.

Visst, den är lång och krävande. Och håller man till långt ut på den kanadensiska västkusten, som Vancouver Canucks gör, och har det tuffaste reseschemat i hela ligan är det en extra börda.

Men det är slutspelet som är den stora utmaningen.

Vancouver har inte varit där sedan 2015 och klubben har inte tagit sig förbi den första omgången sedan 2011, då Daniel och Henrik Sedin ledde laget till finalen.

Ingen har pratat om den här unga upplagan av Canucks som ett tänkbart mästarlag, men efter att ha slagit ut i tur och ordning Minnesota Wild och St. Louis Blues börjat snacket ta fart.

***

Det här slutspelet liknar inget annat.

Det var 24 lag från början, de lever i ”Bubblor” i Edmonton och Toronto. Vi har redan sett regerande mästarna Blues åka ur i åttondelsfinalen och på den östra halvan fick Washington Capitals, mästarna från 2018, respass efter den första omgången.

Borta är också stjärnfyllda lag, som Pittsburgh, Edmonton, Calgary och New York Rangers.

– Varför skulle inte det här kunna bli Vancouvers år, funderade förre Canucksstjärnan Anson Carter i tv-studion hos NBC Sports sedan hans gamla klubb slagit ut St. Louis på lördagsmorgonen, svensk tid.

Ja, varför inte.

Många viktiga ingredienser finns på plats.

# Man har en etablerad och erfaren målvakt i Jacob Markström, som storspelat. Han saknar visserligen rutin från Stanley Cup, men ser ut att ha hittat både gnistan och det rätta självförtroendet för att ta laget hela vägen.

# Försvaret har rutinerade pjäser, som Alexander Edler, Tyler Myers, Jordie Benn  samt en ung och spelskicklig jättetalang i Quinn Hughes.

#Anfallet innehåller flera forwards med bra speed och den fräckhet, som behövs i sådana här sammanhang. Förutom förstakedjan med Elias Pettersson, J.T. Miller och de senaste matcherna Jake Virtanen har man en vass målskytt i Brock Boeser och en ledare i 25-årige lagkaptenen Bo Horvat.

Plus veteraner och slitvargar i egenskap av Loui Eriksson, Jay Beagle och Antoine Roussel.

Så, varför inte.expressen

Related posts

lämna en kommentar