Den mest osannolike hemvändaren av alla


Wernbloom med sitt patenterade leende.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

– Hallå, media! sa han och fyrade av sitt patenterade leende innan han skulle göra sin första träning som Blåvittspelare på elva år. 

Den här övergången såg man ju inte komma. Inte alls, faktiskt. Till skillnad från exempelvis Oscar Wendt och Marcus Berg har Pontus Wernbloom genom åren tonat ner förväntningarna på en eventuell comeback i IFK Göteborg och i hans närhet har det mer eller mindre setts som uteslutet. 

Men hemlängtan blev för stor och bäste kompisen Mattias Bjärsmyrs roll i det hela ska inte underskattas. 

Wernbloom är knappast hemma för att jogga ner utan för att se till att få klubben på rätt köl igen. 

På grund av skada har han inte spelat tävlingsfotboll sedan december 2018, så räkna med att det är en hungrig 34-åring som är med i matchtruppen mot Djurgården. Och han har några färska träningsmatcher med grekiska Paok i benen och själv försäkrar han att formen är god. 

Tanken är att Wernbloom i först hand ska vara anfallare, så det är inte orimligt att tro att tränaren Poya Asbaghi skruvar på sitt spelsystem och kanske rentav kör med två forwards i höst. Veteranens ankomst kommer att betyda massor på flera sätt. IFK Göteborg får in en ilsken matchvinnartyp med stora ledaregenskaper och, vem vet, kanske kan det bli lite närkampsfotboll också. 

Symbolvärdet är gigantiskt, ingen lagkamrat kommer att våga fuska i hemjobbet och supportrarna får tillbaka hoppet efter flera tunga år. 

Mattias Bjärsmyr, Jakob Johansson, Pontus Wernbloom, Tobias Sana, Robin Söder (dock skadad) och det är troligt att även Sebastian Eriksson, 31, ansluter inom kort.

Poya Asbaghi har fått ett smörgåsbord av fina hemvändare och har i övrigt en bra trupp till sitt förfogande, nu är det bara resultaten som saknas. Men inom kort bör IFK Göteborg göra ett rejält skutt i tabellen, annars är något väldigt galet. 

Det hade varit kul för både medierepresentanter och supportrar att få se Pontus Werblooms första träning på Kamratgårdens hybridgräsmatta, men har man blivit en stelbent och ängslig förening med ömma tår (långtifrån alla anställda dock) så har man. 

Regler är regler och principer principer även om en av klubbens största ikoner genom tiderna är tillbaka och det ruckar man inte på i första taget, det är tydligt det. 

Men men, på sikt kanske det kommer in sportsligt ansvariga i föreningen som ser ett mervärde i positiv uppmärksamhet och drar nytta av det.

Nåväl, Pontus Wernbloom är tillbaka och det ska bli hyperspännande att följa på alla sätt. Något säger mig att det kommer att hända mer i IFK Göteborg framöver. 

Och det behöver nödvändigtvis inte handla om förändringar i spelartruppen eller i ledarstaben.

LÄS MER: Så ska Wernbloom ta Blåvitt ur krisen
LÄS MER: Wernblooms löfte till Blåvitt-fansen
LÄS MER: ”Har hela tiden drömt om att komma tillbaka”
LÄS MER: Bjärsmyrs avslöjande: ”Han sov hos mig”

TV: ”Sensationellt – trodde det var kört”

GT:s krönikör Markus Wulcan om Pontus Wernblooms återkomst.

Här är Wulcans bästa Blåvitt-elva

Med alla spelare tillgängliga tycker GT:s krönikör Markus Wulcan att detta är den bästa startelvan IFK Göteborg kan ställa på planen.

 

4-4-2 (från höger):

 

■ Giannis  Anestis

■ Emil Holm

■ Mattias Bjärsmyr 

■ August Erlingmark 

■ Alexander Jallow 

■ Hosam Aiesh 

■ Alhassan Yusuf

■ Jakob Johansson

■ Giorgi Kharaishvili

— 

■ Pontus Wernbloom

■ Robin Söderexpressen

Related posts

lämna en kommentar