Berättar om hemska minnena: ”De dog framför mina ögon” | Ettan


Det var 2016 som en 16-årig Tarek Alnator bestämde sig för att fly från Syrien.

– I hemlandet var det krig, hela landet blev sönderbombat. Man kunde inte spela fotboll utan var hela tiden rädd för att gå ut för det var bomber och vapen överallt. Då bestämde jag mig för att jag ville ut. Min moster bodde i Sverige och jag pratade med henne och fick råd, säger han.

Resan till Sverige blev allt annat än enkel.

– Jag trodde inte att jag skulle nå Sverige, det var förskräckligt på vägen. Jag åkte igenom många länder innan jag kom till Sverige. Man fick bland annat åka via havet och där såg jag jättemånga döda människor, de dog framför mina ögon, säger han och fortsätter:

– Det var en tuff resa, verkligen. Men jag klarade alla svårigheter och det jag gått igenom har format mig till den jag är nu. Det jag gått igenom var jättetufft, men man måste fortsätta drömma. Efter allt jag sett i hemlandet ville jag bara iväg, rymma och fortsätta leva ett tryggt liv.

Väl i Sverige började Tarek Alnators kamp för att få hit resten av sin familj med mamma, pappa och lillebror.

– I nästan två år var jag borta från dem, det är klart man saknar familjen. För mig är de nummer ett och jag snackade med Migrationsverket och bad dem att hämta min familj. Jag fick fixa med lite papper och tack vare gud fick jag hit dem. 

Efter nästan två år fick han till slut återförenas med sin familj.

– En lättnad, något som inte går att beskriva med ord. Det kände som jag ägde hela världen, säger han.

Tillbaka efter allvarlig skada

Nu bor Tarek Alnator i Jönköping, en timmes resväg från sin familj. Han spelar för Assyriska IK i Ettan Södra och stod så sent som i senaste omgången för två mål när laget vann med hela 6-0 mot Eskilesminne.

– En fantastisk match av oss. Det gick bra för mig också och jag fick göra två mål, men det är inget jag strävar efter utan laget kommer före allt, säger han.

Tarek kom till Assyriska inför den här säsongen efter en skadedrabbad tid i Husqvarna. Det blev endast fem matcher och två mål under 2019.

– När jag skadade mig var jag verkligen på väg uppåt. Jag skulle studsa uppåt i seriesystemet och var kallad till det Palestinska landslaget. Då drog jag av korsbandet, det var tungt och jag vara bara 18 år, säger han.

Nu är han tillbaka och har höga mål med fotbollskarriären. Kontraktet med Assyriska sträcker sig den här säsongen ut.

– Jag vill verkligen fortsätta med min fotboll och är lika hungrig som tidigare. Jag vill bli proffs, ta mig utomlands och visa världen att jag kan lika mycket som andra som spelar på en högre nivå. Jag vet vad jag går för och vad jag har. Nu ska jag fortsätta jobba hårt för det lönar sig alltid till slut, säger 21-åringen.

Nästa match för Assyriska IK spelas på lördag mot Lindome. Den matchen sänds på SportExpressen Play med start 15.00.

Assyriskas tränare Andreas Tegström om Tarek Alnator:

”Tarek har en enormt stor potential och fotbollstalang. Den största talangen är nog ändå att han aldrig är nöjd utan hela tiden vill utvecklas och bli bättre. Att han redan i den här åldern förstår att det är detaljerna som avgör med allt från kosten, ta hand om sin kropp efter träning och match att vilja förbättra varje liten del av sitt spel gör att jag tror att han snart kommer spela på en högre nivå.”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan. Alla matcher direktsänds på SportExpressen Play.expressen

Related posts

lämna en kommentar