Hälften som dömts enligt nya lagen om blåljussabotage är Gävlebor


Vid årsskiftet började en ny lag gälla som gör det åtalbart att försvåra för blåljuspersonal att utföra sitt arbete. I Sätrafallet dömdes de tre unga männen för att ha ställt ut parkbänkar på vägen för att hindra räddningstjänsten att komma fram till den parkeringsplats där de tänt eld i en husvagn. En brand som skadade ytterligare tre parkerade fordon.

Sammanlagt har hittills 15 personer runt om i Sverige åtalats enligt den nya lagen, visar en sammanställning som nyhetsbyrån Sirén har gjort.

Sex personer har dömts.

Utöver Gävletrion har en man dömts av Uppsala tingsrätt för att ha spridit fotanglar efter sin flyktväg för att hindra polisen att komma ikapp honom, en man har dömts av Attunda tingsrätt för att ha kastat sten mot polisens övervakningskamera och slutligen dömdes en 20-åring från Stockholm för att ha kastat sten mot två poliser.

– Nu vet folk som över huvud taget överväger att begå den här typen av brott att man riskerar en rejäl påföljd, säger justitieministern till nyhetsbyrån Sirén.

De tre Gävleborna dömdes åtalades för sammanlagt 16 olika brott och dömdes för 14 av dem. På grund av sin ungdom, 18 och 19 år gamla, stannade påföljden vid skyddstillsyn.

En 20-årig Gävlebo åtalades vid Borås tingsrätt för att ha “rört sig aggressivt” mot två poliser, men frikändes.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar