British Open 2020 – Doldisarnas stora chans


Sydkorea har dominerat damgolfen de senaste åren.
Men när British Open avgörs i helgen saknas landets största stjärnor.
En bättre chans att vinna golfens mest klassiska titel har sällan uppenbarat sig.

Jin Young Ko är en av flera världsstjärnor som saknas.Foto: AP

När doldisen Hannah Green i fjol vann LPGA-mästerskapen var det inte många som visste vem det var som höjde bucklan. Att hon nu är en av bara två regerande majormästare som kom till start i British Open är en sak.
Att vi bara har med sju spelare från Sydkorea och att världstolvan Inbee Park är deras bäst rankade är något helt annat.
Jin Young Ko världsetta, Sung Hyun Park världstrea och ytterligare tre sydkoreanska spelare är för närvarande rankade högre än Inbee Park, ingen av dessa återfinns i startfältet till veckans major.

Med andra ord är segerchanserna i årets British Open större än på länge.

LÄS MER: Här hittar du allt om årets British Open

Pandemin har gett nytt läge

Men det är naturligtvis med en tråkig bakgrund och försämrad konkurrens superläget uppstått. Varken Ko eller Park har spelat LPGA-tävlingar sedan coronapandemins utbrott och det är med anledning av denna som de valt att stanna hemma.
Och det lär fortsätta på samma sätt.

Via sina agenter har de båda världsstjärnorna låtit meddela att huruvida de i september åker till USA för att ställa upp i årets andra major ANA Inspiration fortfarande är oklart.
”Jin Young Ko spelar inte British Open på grund av oron hon känner kring covid-situationen i Storbritannien. Hon är förhoppningsfull kring att åka till USA för att spela på LPGA-touren senare i år men har inga specifika planer eller datum i åtanke. Det beror på hur situationen utvecklar sig”, skriver hennes agent i ett mejl till amerikanska Golf Channel.

Världsettan har i stället, med blandad framgång, de senaste månaderna spelat på den koreanska touren.

Liknande uttalanden har gjorts från flera av de andra koreanska spelarna i världstoppen, bland annat Sei Young Kim och Hyo Joo Kim som båda var topp 10 i världen vid pandemins utbrott. Exakt hur och när de återvänder till västvärlden och LPGA-touren känns oklart.

Inte minst med tanke på att siffror från amerikanska Johns Hopkins University visar att man i USA svarar för ungefär en fjärdedel av både antalet smittade och avlidna med covid-19.

TOPP 100 på Instagram: Bästa banorna jag spelat

Sällan skådade chanser

Precis som i vanliga samhället måste var och en få vidta de åtgärder de är trygga med. För oss som ser tävlingen hemma i tv-soffan så går det bara att konstatera vad förra veckans vinnare Stacy Lewis sa innan hon peggade upp på Royal Troon.
– Jag tycker verkligen att det är synd. Du vill ju se de bästa spelarna tävla i de största tävlingarna, och som spelare vill du också känna att du vunnit mot bästa möjliga motstånd.
– På den koreanska touren har de en av sina största tävlingar nästa vecka, så det väger säkert också in. Det är verkligen ett beslut man inte kan lasta spelarna för. Men för oss som är här så är detta en major precis som vilken annan major som helst. Så vi kan inte bry oss om vad koreanskorna gör.

Stacy Lewis kunde inte ha mer rätt.

Nu gäller det att glömma koreanskorna och fokusera på uppgiften.
För på förhand har chanserna knappast varit bättre.

RES MED GOLFBLOGGEN TILL GREKLAND I NOVEMBER

RES MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I DECEMBER

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

expressen

Related posts

lämna en kommentar