Företaget varslade – då väljer Birgitta Juhlin att plugga till sjuksköterska


På skrivbordet i det öppna kontorslandskapet står två inramade utmärkelser som månadens säljare. Birgitta Juhlin har sålt annonser för Gefle Dagblad och Arbetarbladet i många år men har nu bestämt sig för att sadla om till sjuksköterska.

– Det här är den bästa arbetsplats som jag har haft, jag har trivts kanonbra här.

Vid årsskiftet såg annonsmarknaden ljus ut men när coronan gjorde sin entré störtdök försäljningen och i slutet av maj stod det klart att Bonnier News, som äger Gefle Dagblad och Arbetarbladet, skulle varsla 50 av sina säljare, varav en handfull i länet.

Då började tankarna gro hos Birgitta Juhlin om att det kanske kunde bli början på något nytt i hennes yrkesliv.

Med hjälp av trygghetsorganisationen TRR tog hon reda på hur möjligheterna att studera såg ut och bestämde sig för att sätta sig i skolbänken.

I höst ska hon läsa naturkunskap på Komvux för att i vår söka sjuksköterskeprogrammet.

– Jag är ganska säker på att jag kommer in som det ser ut nu.

LÄS MER: Fler arbetslösa efter coronans inträde – arbetsförmedlingen: “Inte så illa som vi befarade”

Att valet föll på sjuksköterska förklarar hon så här:

– I första hand var det lusten. Jag har ett stort människointresse, vill hjälpa och göra skillnad. Visst jobbar jag med människor idag men det är på ett annat plan. Att det dessutom är ett bristyrke är inte helt fel.

Jag är så sugen att börja plugga

Birgitta Juhlin finansierar sina studier med studiemedel och en del bidrag från Trygghetsrådet.

– Nu när jag har köpt en elcykel ska jag sälja min bil, det kommer jag att spara en hel del på. Kläder och allt annat har jag så jag klarar mig. Sen tänker jag försöka jobba extra. Min hunger efter att studera gör att jag kommer att fixa det här.

Hon är positivt överraskad att de allra flesta i hennes omgivning tycker att hon gör rätt.

– Min särbo stöttar mig helt i det här, det ska bli jättekul.

Birgitta Juhlin har en släkting och en vän som är sjuksköterska så hon är medveten om att jobbet kan vara slitigt, men det är hon beredd på säger hon.

– Jag är så sugen att börja plugga och jag tror att jag kommer att göra mig bra i vården.

LÄS ÄVEN: Coronan gjorde att Izabell, 20 år, blev arbetslös: “Det är svårt att hitta jobb, konkurrensen är hård”

Birgitta Juhlin

Ålder: 54 år

Bor: Gävle

Familj: Vuxna barnen Jakob 22 år och Rebecka 26 år samt särbo.

Aktuell: Planerar att läsa till sjuksköterska.

Arbetsliv: Som annonssäljare på Gefle Dagblad och Arbetarbladet sedan 2017, samt mellan 2008 och 2015. Dessförinnan som säljare på Telia och handläggare på Kronofogden. Hon har även jobbat på äldreboende samt som personlig assistent.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar