Gamla saker ger nya jobb i Sandviken – här är antikhandeln som växer så det knakar


På tre år har Handelslagrets auktionskammare bevisat att antikviteter kan löna sig. Det senaste året har de gått från en anställd till åtta heltidsarbetare. Då blev de gamla lokalerna i Järbo för små.

Nu har de tagit över Thunbergs bils gamla lokaler mitt emot Ingomackens bensinpumpar. För tre månader slog de upp portarna här. Där det förut reparerades bilar säljs det antika möbler och annat värdefullt från framför allt dödsbon och privatpersoner.

– Det finns tre auktionshus i Gästrikland. Vi är de nyaste. Vi är ett auktionshus, men det vi jobbar mycket med är helhetslösningar för dödsbon och äldre som flyttar, vi tömmer hela bohag, säljer det av värde och flyttstädar, säger Jesper Carlros.

Varför valde ni att jobba så?

– Vi såg att det fanns ett behov. Det kanske är syskon som bor på olika orter och behöver hjälp med att ta hand om en avliden förälders bohag. Vi går in och sorterar upp allt, det som har värde auktionerar vi ut, det med litet värde återbrukas och resten åker till sopstationen. Sen städar vi ur bostaden.

LÄS OCKSÅ: Nu säljer Sven Pettersson sin gamla auktionshall: “Det var Norrlands äldsta antikaffär – och den låg i Gävle”

Affärsidén har fått fäste. Det här året räknar Jesper Carlros och hans sambo, tillika affärspartner, Julia Mårtensson med att mer än fördubbla omsättningen. Mycket är tack vare bra kontakter med andra lokala företag.

– Vi har samarbete med mäklarfirmor och jurister som kan tipsa sina kunder om oss. Vi skalar även av ett hem inför visning och tar bort en hel del inför visningen och sen kan vi ta hand om och sälja det med värde efter försäljningen, säger han.

30 år gammal har Jesper Carlros redan lång erfarenhet av antikviteter, konstiga prylar och annat som han kan stöta på när han värderar de föremål som tas in till försäljning.

– Min släkt har alltid gillat skrot, jag är uppvuxen med konstiga prylar, säger han.

Förkärleken för gamla saker och udda skatter går tillbaka flera generationer, Jespers farfar samlade på sig allt från industrisaker till gamla hotellinredningar.

– Han var gubben som jobbat med allt, och när något skulle slängas tog han ofta hem det istället. Mina föräldrar är inte de som köpt nytt heller, så det sitter i ryggraden att man har ett intresse för gamla saker, säger han.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Minimalistiskt. Men jag har i huvudsak äldre saker. När man jobbar som jag gör och kommer till många hem med mycket saker är det skönt att ha mindre hemma.

Vad är det konstigaste ni sålt här?

– Förra månaden sålde vi en porsche 356 från -62 som i princip var i delar, den gick för 468 000 kronor. Det är nog både det konstigaste vi sålt – och det bästa.

I den del av lokalen där månadens auktionsföremål visas finns både uppställda miljöer och blandade prylar. För att samla ihop allt krävs mycket jobb.

– Många tror att det är från ett par dödsbon, men de här sakerna kommer från 40 bohag. Det är mycket jobb bakom, och vi åker både till Hälsingland, Dalarna och Stockholm – dit det finns jobb.

I år räknar han med att mer än fördubbla omsättningen – och redan nu finns drömmar om att etablera en filial i Hälsingland.

– Det är nästa steg, men det är en lång framtidsplan, säger Jesper Carlros.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar