Erik Granqvists stora sorg efter Adam Alsing och ”Kulon”


NHL har återupptagit spelet och den alltid lika sprudlande och karismatiska Erik Granqvist är tillbaka i Nents studiosändningar med bland annat Niklas Jihde, Håkan Södergren och Rickard Wallin. Tomrummet efter sporten har varit stort under våren. 

– Det var omtumlande när en av årets höjdpunkter, VM i Schweiz, blev inställt men då har man levt på hoppet att NHL skulle slutföra säsongen. Saknaden efter idrotten har varit enorm. 

– Men nu kan vi njuta av världens bästa hockeyliga igen. Det är ett unikt tillfälle att se Stanley Cup-slutspelet varje kväll på perfekta tider. Det känns som att livet är tillbaka på maxvolym igen. Eller att det gråa livet har blivit färgfilm.  

Lagom till att NHL-sändningarna har kommit i gång igen har Erik Granqvist precis förlängt sitt kontrakt med Nent med fyra år. Det betyder många fler sändningar med parhästen Niklas Jihde, som är fast anställd på Nent.  

– Jag hoppas det blir 40 år till. Han har blivit en av mina närmaste vänner och jag tycker att han är en av världens bästa programledare. Han är så otroligt kunnig inom sport, kvicktänkte och en lagspelare som alltid vill göra andra bättre. 

– Jag blev direkt fascinerad av hur han behandlar alla människor lika. Det spelar ingen roll om han står med Nicklas Lidström i studion eller någon bakom kameran. 

”Handyman 2020”

I en intervju med SportExpressen nyligen sa Niklas Jihde: ”Erik är den mest speciella människa jag någonsin träffat, han är helt unik”…

– Alla är unika men det är nog för att vi är sådana polariteter som han tycker det… Han styr skutan och har koll på vad som händer både om 5 minuter och 5 månader vilket ger mig stort utrymme att spontant dyka ner och undersöka detaljer under ytan, totalt absorberad av nuet.

– Nu kampar vi faktiskt om vem som ska bli ”Handyman 2020”. Vi brukar skämta om att vi inte är händiga någon av oss men i år har jag blivit god vän med högtryckstvätten, oljat in altanen och klippt häcken en extra gång och han har lagt om gräsmattan hemma. 

Du har tidigare varit öppen med hur du och din sambo räddade er relation med parterapi och nu har Niklas Jihde gått genom en separation – kan ni prata om sådant?  

– Vi kan prata om allt och han kan alltid anförtro sig till mig. Jag tror att det egentligen räcker att man har en person i universum som man känner att man kan berätta alla hemligheter för.  

Erik tillsammans med sin sambo Yvonne.Foto: Privat.

Samtidigt har våren och sommaren även varit sorgfylld för Erik Granqvist. Han har mist två vänner, Adam Alsing, och Färjestadsprofilen och förra arbetskamraten Bo ”Kulon” Lennartsson. Adam Alsing dog i sviterna av corona den 15 april och Bo ”Kulon” Lennartsson i cancer 21 juli.

– Det har berört mig väldigt djupt. Det var chockartat och extremt sorgligt.

Adam Alsing ringde på kvällarna

Första gången han träffade Adam Alsing var på mitten av 90-talet. Adam hade ett liveprogram i tv där han bjöd in Erik Granqvists nybildade rockband Ebba Blitz, som förutom Erik bestod av forwarden Robert Nordberg och backen Petter Nilsson. Adam ville att de skulle spela i bara suspensoarer. 

– Han älskade hockey och Färjestad låg närmast hjärtat. 

Sedan dess har de hållit kontakten. När Erik jobbade i Färjestad kunde Adam ringa på kvällarna och prata om allt från gamla målvakter till varför Erik åkte till Indien och mediterade. 

– Han var så otroligt nyfiken på livet och människor. Han var ett geni på många sätt i både radio och tv och jag tror att många kände att han var som en vän genom sitt sätt att vara.

– För mig var det en chock, jag blev enormt ledsen. Han var en så levande och sprudlande person varje gång man pratade med honom. Jag brukar trösta mig med att han lever vidare genom sina underbara söner Sebastian och Kasper. 

LÄS MER: ”Det är klart jag inte kan operera, men…”
LÄS MER: “Tog bort snus, alkohol och sex”
LÄS MER: Hockeyprofilen har blivit en hälsoguruexpressen

Related posts

lämna en kommentar