Armand Duplantis mamma om dramat: ”Det var panik”


I fredags gjorde Armand Duplantis sin första tävling utanför Norden.

Och förberedelserna blev speciella.

Han lyckades inte få med sig stavarna på flyget och mamma Helena, som även är hans tränare, tvingades därför sätta sig i bilen och köra från Uppsala till Monaco – drygt 240 mil. Efter tävlingen i där Armand Duplantis slog till med ett sexmetershopp, körde hon samma sträcka igen, eftersom Armand Duplantis tävlade i SM under söndagen.

– Det tog 29 timmar totalt. Och då gjorde vi inga mat- eller sovstopp på vägen, säger Helena Duplantis som hade sällskap i bilen av systern Marie Hedlund och vännen Anna Jansson. 

Stort drama

Det blev dock drama på vägen och fara för att Armand Duplantis stavar inte skulle komma fram i tid. 

– När vi kom till Schweiz kände vi att det började lukta gummi. Vi körde på en liten bit till men då visade instrumentbrädan att lufttrycket i ett av däcken sjönk. Vi började leta efter en öppen bensinmack, men allt var stängt. Då började bli smått panik och stressigt, berättar Helena Duplantis och fortsätter: 

– Till slut lyckades vi dock få tag i en öppen bilverkstad som skickade i väg en mekaniker som kom på motorcykel. Han konstaterade att vi hade fått en spik i däcket, men lagade däcket snabbt så vi kunde fortsätta vår färd och hann fram i tid, säger Helena Duplantis som sedan fick se sin son ta hem sitt första SM-guld någonsin. 

”Ingen riktig energi”

Något nytt sexmetershopp blev det dock inte för Armand Duplantis under SM i Uppsala. 

20-åringen hade en tung dag och vann på höjden 5,63 efter att Melker Svärd Jacobsson rivit ut sig. 

– Jag var riktigt trött i kroppen i dag. Jag bestämde mig i morse för att säkra segern och sen inte göra några fler hopp, för att spara på kroppen. Sen blev jag ändå sugen och ville testa en höjd till. Men jag hade inte riktigt energin, sa Duplantis som efter att guldet var säkrat begärde sedan upp ribban på 5,81 vilket skulle ha inneburit mästerskapsrekord, men det blev tre misslyckade försök.

Andreas Kramer vann 800 meter på SM – men missade rekordetexpressen

Related posts

lämna en kommentar