Fredrik Björkman i livskris efter X-trafiks drastiska besked “Res bara om du verkligen behöver” – OK hejdå jobbet


Nu drar skolorna igång igen, och tydligen är det slut med hemarbete för eleverna. Hur fanken ska vi få plats att hålla avstånd på tåget, tänker jag som brukar få boxa mig fram mellan gymnasisterna på X-trafiks morgontåg.

Och i torsdags kom en otäck notis från X-trafiks app: “Hjälp till att minska trängseln i kollektivtrafiken – res bara om du verkligen behöver”. Vad menar dom? Inte åker vi tåg och buss för att det är kul, utan för att det känns som att vi behöver.

Men måste vi egentligen? Vad händer om vi bara skippar jobb och skola? Kommer vi dö? Nej. Så vad betyder begreppet behöver, vad MÅSTE en människa?

Mats Strandberg behandlar frågan i sin hiskeliga bok “Slutet” från 2018. Alla människor vet att kometen kommer 16 september kl 04:12. Det är en månad kvar att leva. Vad gör du nu?

Eller så kan man få besked om en allvarlig hjärntumör i morgon. Då skulle jag knappast ta X-trafik till jobbet. Jag skulle gå till skogs och kolla om det finns några blåbär kvar, jag har inte hunnit ut än. Köpa en segelbåt och käka kladdkaka till lunch med mina barn.

“Man måste ingenting”. Det har många utbrända människor fått höra av sin terapeut. Det är i grunden alldeles sant. En människa måste ha vatten och bröd, rimlig temperatur och syre. Det är allt.

Men man måste väl jobba för att hålla hjulen i gång! Nej, inte i ordet måstes äkta betydelse. Jag tänker på han som sov under Gävle Energis varmluftsutblås i våras tills han blev bortkörd. Han var en ödmjuk man som inte var arg på Gävle Energi, som inte verkade kräva mer av livet än vad han hade.

Alltså: människan verkar inte behöva mycket mer än vatten, bröd och en bra sovsäck. Stämmer det?

Jag blir inte klok på det här, och beslutar mig att går till högsta instans. Jag ringer vår biskop Karin Johannesson.

Hon tycker att det är centralt att skilja på måste och behöva. Behov är sånt som känns i hjärtat, måste är sånt som kommer utifrån. Från chefen, till exempel, eller lagboken.

– Pandemin har fått oss att tänka på de riktigt stora frågorna om behov och måste. Vad är en nödvändig utlandsresa? Det kanske är nödvändigt att resa till min mamma om jag inte har träffat henne på jättelänge. Det kan vara viktigare än att åka till jobbet. Och ingen kan tala om det för dej.

Det är det som är det jävliga!

– Exakt! Jag gillar det. Det blir att vi får ställa frågorna på ett personligt plan, och sen måste man bolla med varann. Det leder till många goda samtal – ‘det här är faktiskt viktigare än jag trodde’, säger biskop Karin.

Jag uppfattar att X-trafik i samarbete med biskopen har gett mig fullmakt att låta hjärtat styra i höst. Låta behöver gå före måste.

Jag tror att jag börjar med blåbären.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar