Degerfors gör succé i superettan: ”Ska vara omöjligt”


Förra året var man fyra poäng från uppflyttning. Efter tolv omgångar i år toppar Degerfors tabellen och med nio raka matcher utan förlust stormar man mot allsvenskan.

Inför säsongen såg det annorlunda ut. Laget tappade sin stora målskytt Erik Björndahl till allsvenskan och Örebro.

Om folk utifrån tvivlade på hur laget nu skulle göra mål var det var inget Patrik Werner oroa sig över.

– Det var många som hade frågetecken om vår offensiv men jag har känt mig trygg hela vägen. Vi tappade Björndahl och det ska man inte ta lätt på, han har gjort 20 mål och varit jätteviktig för oss. Men vi fick in lite andra typer av anfallare så nu gör vi mål på annorlunda sätt än vad vi gjort förut. Sedan har det blivit mer lyckat än vad någon vågade tro, säger han.

Fyndat i lägre divisioner

Mer lyckat än någon vågat tro innebär tre spelare som är med i toppen av skytteligan.

Två stycken inhämtade från lägre divisioner.

Villiam Dahlström, 23, från division 2 och Victor Edvardsen, 24, från division 1 har båda sex fullträffar på kontot efter tolv matcher.

– Det slår inte alltid väl ut men vi har valt den vägen att vi tror att det är bättre att värva från lägre divisioner. Det finns väl olika kategorier man kan välja, allsvenska spelare som har spelat några allsvenska matcher och de som inte riktigt slagit igenom riktigt. Och så finns det spelare från division 1 och division 2.

Den sista kategorin har blivit Patrik Werners framgångsrecept.

– Jag tror det är en viktig del att man ser Degerfors som ett steg uppåt och inte ett steg nedåt. Det tror jag är en nyckel, att man tycker det är stort att spela för 2 500 på Stora Valla i stället för att man varit i AIK eller Hammarby och spelat för 30 000, säger han.

Patrik Werner var tränare i klubben från 2008 fram till 2016.Foto: BILDBYRÅN

Men den här gången vill Degerfors inte tappa guldkornen de hittat till allsvenska klubbar.

De vill göra dem till allsvenska spelare på egen hand.

– Genom alla år har Degerfors varit ett bra skyltfönster för spelare att komma och visa upp sig. Nu vill vi gärna gå upp med Degerfors i stället. Vi känner att vi har tagit de här stegen successivt och då blir det ett litet annat tänk, man kan gå till Degerfors för att gå upp, i stället för att gå hit och få ett anbud från ett annat allsvenskt lag.

Bertilsson: ”Behövde en annan utmaning”

Förutom Dahlström och Edvardsen har ett annat nyförvärv sprutat in mål.

Den betydligt mer erfarna Johan Bertilsson, 32, återvände till Degerfors efter flera år i allsvenskan, allra senast i Örebro.

– När det blev möjligt att komma tillbaka var det absolut ingen tvekan, säger han.

– 2018 och 2019 var inga höjdarår riktigt och jag har spelat många säsonger i allsvenskan och kanske behövde en lite annan typ av utmaning. Jag såg direkt på Degerfors att det finns stora möjligheter att vara med och slåss om topplaceringarna.

Bertilsson har tidigare spelat i bland annat Jönköpings Södra IF, polska Zagłębie Lubin SA, Gefle IF Östersunds FK och nu senast Örebro SK.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Hittills har det blivit sju mål på elva matcher för mittfältaren som gör sin tredje sejour i klubben. Den här gången är det en speciell säsong.

Precis som för alla andra föreningar innebär coronapandemin en ekonomisk osäkerhet och läktare som ekar tomma.

– Man saknar att fira med fansen. Speciellt nu när det har gått så bra för oss och det är fotbollsfeber i Degerfors så hade vi helt klart haft ett bra stöd på läktarna, säger Bertilsson.

Hur märker man av det nu?

– Man märker det på Ica, man märker när man hämtar och lämnar på förskolan, det är många som har koll och gläds åt laget.

Hemifrån har fansen fått se sitt lag krossa motståndare som Gif Sundsvall och Öster. Laget försöker njuta, men samtidigt finns det nu en annan press. 

– Man vinner ingenting med den poängen vi har här. Det gäller att fortsätta men vi har väl skapat en trygghet i att vi känner att när vi gör det vi ska har vi goda möjligheter att plocka poäng. Det gäller att fortsätta så och inte sväva i väg, säger Patrik Werner.

Jagades av allsvenska klubbar

För Tobias Solberg, tränare tillsammans med Andreas Holmberg, är det högst personligt.

Duon har kamperat ihop i 14 säsonger i rad, först som spelare, sedan som assisterande tränare och nu till sist som huvudtränare.

– Jag har varit med här i både med- och motgång, säger Solberg.

Men ett tag såg han ut att hamna någon annanstans.

Efter fyra säsonger i a-laget var han redo att testa lyckan högre upp i seriesystemet.

2002 satte Dagens Nyheter rubriken: ”Tobias Solberg är en jagad man”. 

Degerforsanfallaren hade fångat flera allsvenska klubbars intresse. För andra gången var han och provtränade med Djurgården som såg ut att leda jakten.

– Vi får väl se vad som händer. Om de vill ha en så är det ju så klart intressant, sa den då 21-åriga Tobias Solberg till tidningen. 

Tobias Solberg leder Degerfors tillsammans med Andreas Holmberg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Något kontrakt skrevs inte på, inte med blåränderna eller någon av de andra klubbarna som också uppgavs vara intresserade.

Ville du lämna?

– Ja det är väl klart, alla som spelare fotboll har ju en dröm om att spela så högt upp som möjligt. Men sedan blev det aldrig något, jag var väl inte tillräckligt bra där och då, säger han.

”Ge sig fan på att vi ska upp”

I stället blev han kvar i Degerfors spelarkarriären ut.

– Sedan blev jag äldre och rotade mig på ett annat sätt, skaffade barn, hus och annat civilt jobb på sidan av. Då har det inte varit aktuellt på samma sätt även om jag hade drömmar om det när jag spela vidare. 

– Det är klart jag ville det, men jag har trivts så bra här i Degerfors, annars hade jag inte varit här i så många år. Det känns verkligen som hemma.

Nästan 20 år senare har Tobias Solberg en ny chans på allsvenskan. Nu som tränare i Degerfors.

– Det hade varit oerhört häftigt att visa att man kan ta sig upp även om man inte var tillräckligt bra som spelare.

Sportchefen Patrik Werner var med i spelartruppen när Degerfors spelade i allsvenskan på 90-talet. Han beskriver en uppflyttning som en dröm som blivit allt mer realistisk.

– Det skulle betyda allt. Det ska egentligen vara omöjligt när det bor 9 000 invånare i en sån här kommun. Man märker de senaste veckorna att folk sluter upp, det blir viktigt för alla på en sån här liten ort att man kan få en framgång, säger han.

Och fortsätter:

– Det var som jag sa – det ska egentligen inte kunna gå. Men gör man rätt saker, jobbar hårt och ger sig fan på att vi ska upp, så kan det gå.

Degerfors IF genom åren.

1907: Föreningen bildas. Först som en friidrottsförening, men fotbollen tar snabbt över.

 

1938: Gör sin första säsong i allsvenskan. Tar som bäst en andraplacering 1941.

 

1956: Åker ur den högsta serien efter 17 år.

 

1959: Tillbaka i allsvenskan efter kval mot Landskrona Bois.

 

1963: Klubben tar sitt andra stora silver i allsvenskan med landslagsspelaren Tord Grip i spetsen.

 

1966: Degerfors åker ur allsvenskan.

 

1971: Fallet ner i divisionerna fortsätter och laget är som sämst i division 3. I flera år vandrar laget mellan divisionerna.

 

1976: Sven-Göran Eriksson börjar sin tränarkarriär som assisterande till Tord Grip. Befordras senare till huvudtränare innan han värvas till IFK Göteborg.

 

1993: Efter seger i kvalet mot Djurgården är Degerfors tillbaka i den högsta serien. Första gången sedan 60-talet.

 

1997: Ramlar man ur allsvenskan igen.

 

2008: Laget åker ur superettan, men flera spelare så som Tobias Solberg och Andreas Holmberg stannar kvar. Och Degerfors är tillbaka i superettan redan säsongen efter. Där har man varit kvar fram tills i dag.expressen

Related posts

lämna en kommentar