Detta gäller om man vill ha bondgårdsdjur och inte bor på landet


Det var i onsdags en privatperson ringde till in polisen i Gävle och rapporterade att denne sett två får på en innergård i stadsdelen Brynäs.

Ägaren till de två fåren som var på rymmen nära Jarlavägen menar att händelsen inte är någon nyhet för en tidning:

Jag har grannar som har hundar och katter. Vi bor i ett område där alla respekterar och hjälper varandra. Detta är ingen stor sak.

Enligt fårens ägare, som inte vill uttala sig om fåren och händelsen, har han endast fåren över sommaren.

– De ska snart tillbaka till sin förra ägare, berättar han.

Enligt Gävle kommun så finns det inget förbud mot att ha djur inom områden som har detaljplan eller områdesbestämmelser.

Men miljöinspektör Anneli Grytenius förklarar att man måste söka tillstånd om man vill ha bondgårdsdjur, som exempelvis getter eller får. Och få det beviljat innan man skaffar djuret eller djuren.

Hon berättar att kommunen arbetar utifrån hälsoskydd och miljöskyddsperspektiv med stöd av miljöbalken. De ser till exempel över om djurhållningen kan dra till sig skadedjur eller kan skapa olika typer av föroreningar.

– Tillstånd krävs och man ska prata med grannarna innan och få okej även från dem. Helst skriftligen, säger Anneli Grytenius.

Det ser olika ut för olika typer av djur berättar hon. För att få ha giftorm inomhus krävs till exempel en anmälan.

Blanketter för att söka tillstånd och om man har klagomål gällande någons djurhållning finns på kommunens webbplats under e-tjänster och blanketter.

Länsstyrelsen har ansvar för tillsyn enligt djurskyddslagen. Ett grundläggande krav enligt dem är att djuren ska ha en dragfri, torr och ren liggplats.

Har man produktionsdjur eller har skaffat “hobbydjur” som man har som husdjur – så ska dessa även registreras hos jordbruksverket, enligt Länsstyrelsen i Gävleborg.

Detta har främst med smittspridningsskydd att göra, för att man effektivt ska kunna spåra sjukdomar och bryta smittspridning.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar