Bosse Svensson riktar kritik mot boken: ”Mitt liv: Inget försvarstal”


Centerpartisten Bosse Svensson är sedan valet 2018 kommunstyrelsens ordförande i Östersund. I den förre Östersunds FK-ordföranden Daniel Kindbergs bok omnämns Svensson, då från tidpunkten när C-politikern satt i opposition. 

Kindberg, som i november dömdes till fängelse, näringsförbud och skadestånd för ekonomisk brottslighet, kritiserar i sin nya bok ”Mitt liv: Inget försvarstal” ett påstått Facebook-inlägg från Bosse Svensson. 

”Människor älskar att slita ner människor som de en gång satt på en piedestal. En av dem, kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Bosse Svensson, skrev när jag blev anhållen på Facebook: Payback time. Det är, som jag ser det, ganska betecknande och i sig självt märkligt att en hög uppsatt politiker skriver en sådan sak offentligt”, står det i boken, skriven av författaren Marcus Birro. 

Stycket i boken gjorde att Svensson kände sig manad att gå ut med en rättelse på sin Facebook-sida. 

”I november 2018 när jag efter valet tillträtt som kommunstyrelsens ordförande sa jag tydligt i media att kommunen inte kunde sponsra ÖFK så länge DK fanns kvar kopplad till klubben. Då framställde någon i ett öppet FB-forum en meme-bild på mig med texten Pay Back Time, en bild som sedan åtskilliga skickade vidare till mig. Udden var alltså inte riktad mot DK utan mot mig och jag varken brydde mig eller hade med den att göra”, skriver Svensson. 

– För mig är det bara intressant att berätta vad sanningen är och hur det ligger till, så det skrev jag på Facebook och la det offentligt. Det är en uppenbar osanning som rör mig och mig i en roll som kommunstyrelsens ordförande. Då ska jag göra det steget att jag talar om att så var det inte, och det går att belägga, säger Svensson när SportExpressen ringer upp. 

Tycker du att du har uttalat dig om fallet kring Daniel Kindberg på ett olämpligt sätt i något annat sammanhang?

– Jag har en roll som kommunstyrelsens ordförande där jag har ansvar för våra skattepengar. Jag har tidigare uttalat mig i sakfrågan kring pengarna som försvann från Östersundshem och rättsprocessen där det handlar om att tillvarata kommunens intressen och där har jag så klart uttalat mig för skattebetalarnas bästa, som jag har sett det. Jag kan ha personliga uppfattningar, men där har jag bara utgått vad jag ansett varit rimligt och rätt utifrån skattebetalarnas intresse. 

Har du hört någonting från Daniel Kindberg, Marcus Birro eller förlaget efter din rättelse?

– Nej. Och jag tänker inte söka någon kontakt med dem heller. 

– Det finns en aktivitetslogg och den talar om huruvida jag skulle tagit bort någonting eller inte, och den delar jag gärna med mig av till förlaget om de är intresserade. 

DANIEL KINDBERG – DETTA HAR HÄNT

I april 2018 genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

 

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

 

Åtal väcks

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

 

Rättegång mot Kindberg

Rättegången mot Kindberg planeras först att hållas i april 2019, men skjuts sedan fram på obestämd tid. Den 5 september inleds så den 13 dagar långa rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och har under hösten arbetat för att undvika konkurs.

Alla tre åtalade nekar till brott.

 

Döms till fängelse

Fem veckor senare, den 5 november, faller domen mot Daniel Kindberg och de två andra männen. Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till fängelse i tre år.

Rätten anser att han bland annat har gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

De två medåtalade döms till något lindrigare fängelsestraff.

Det sammanlagda skadeståndet närmar sig 15 miljoner kronor.

 

Domen är överklagad.

Daniel Kindberg kommenterar kritiken

Så här kommenterar Daniel Kindberg kritiken mot uppgiften om Facebook-inlägget i boken:

– Han får säga vad han vill. På hans Facebook var det en bild på honom med texten ”payback time”, han påstår att någon har skickat till honom och att de blivit offentliga på hans Facebook. Det står väl vad det står på hans Facebook. Flera hade skickat den här vidare till honom. 

Så han hade inte skrivit det menar du?

– Om folk har skickat det till honom så är det väl på hans sida, det är det han säger själv.

Men skrev han det själv?

– Jag har ingen aning om huruvida han skrivit det själv eller inte. Men om det ligger på hans sida… Om han har fått det skickat till sig eller stått för det kan jag inte säga, jag kan inte gå i polemik med honom huruvida den är skickad till honom eller inte. Men han säger ju själv att flera har skickat bilden med texten till honom. 

Du vet inte om han har skrivit det?

– Han påstår att någon annan har skrivit det och skickat till honom. 

Du är inte säker på att det var han som skrev det själv?

– Jag kan inte svära på Bibeln att han inte har skrivit den eller att han inte har skrivit den, om någon skickat den eller inte. Jag kan inte säga att det är fel det han försöker framställa att någon har skickat den till honom och dykt upp på hans Facebook-sida. 

Men i boken står det ju att det är märkligt att Bosse Svensson ”skriver en sådan sak offentligt”. Känns det okej att det står så, även om du inte är säker på att det var så?

– Jag kan inte vara säker på någonting i hela världen. Men han har ju själv tillstått att bilden varit publicerad på hans Facebook-sida. 

– Det blir ingen rättelse i boken, det kan jag säga för att vara tydlig. 

Bosse Svensson menar att bilden aldrig låg uppe på hans Facebook-sida – alltså att bilden aldrig skickats till honom den vägen och på så sätt ofrivilligt kunnat kopplas till honom. Han har endast fått den skickad till sig via mejl eller sms. 

– Annars hade jag tagit bort det direkt. Facebook sparar en aktivitetslogg och där har jag själv gått in och kollat, där hade det till och med synts om jag hade tagit bort något inlägg. 

SportExpressen har varit i kontakt med författaren Marcus Birro som hänvisar till Daniel Kindberg. expressen

Related posts

lämna en kommentar