Fördomsfulla moderater vill jaga alla i Andersberg


Det ligger förstås i uppgiftens natur att som opposition ständigt vara på och klaga på de styrande. Moderaternas frontman i Gävle, William Elofsson, har sannerligen varit på hugget efter den senaste tidens eskalering av skjutandet i det offentliga rummet i Gävle men också i resten av Gästrikland.

Det som sker just nu på Nordost, i Andersberg och även i Hofors går inte att kalla för något annat än ett försämrat tillstånd. Så långt har han rätt William Elofsson. Den otrygghet som länge grundat sig i främst bilbränder, grundar sig just nu i skjutningar.

Det går oroväckande kort tid mellan skjutningarna och politikerna i kommunledningen i Gävle behöver tveklöst eldas på. Innehållet i William Elofssons svingande mot främst Socialdemokraterna går samtidigt att ha en och annan invändning mot. Ta till exempel utspelet om att justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg ska komma till kommunstyrelsen för att frågas ut och krävas på mer polisiära resurser.

Vad ska de hit och göra? Vad fantiserar Moderaterna om? Något slags förhör där William Elofsson med valfri partikamrat får agera good cop/bad coop som i Hollywood-krim? Nej, det hade då varit en förstaklassens charad utan någon riktig substans. Telefon och mejl är uppfunnet så vitt jag vet – men vill man spela upp någon slags populistisk ansvarsutkrävningsteater istället för att grotta ner sig ordentligt i lösningar så för all del, kör på.

Det ständiga M-vurmandet om längre straff och att forskningen där säger att det inte minskar brottsligheten, det får nästan betraktas som söndertjatat nu. De har dock en annan offensiv åtgärd som de gärna plockar fram vid sådana här tillfällen också – den om att införa möjligheten för polisen att upprätta visitationszoner. Vilket skulle vara det ultimata fördomsfulla moderata “dra-alla-över-en-kam”-verktyget i brottsbekämpningen.

Moderaternas (och givetvis också Sverigedemokraternas) dröm om att kunna upprätta visitationszoner i utsatta områden handlar om att alla som bor eller vistas i exempelvis Andersberg, Nordost eller Sätra ska kunna visiteras av polis utan annan anledning än just den att de bor och är där de är, under tiden området är en visitationszon.

Det hela grundar sig i högerns fördomsfulla världsbild och blir en kollektiv bestraffning som inte gagnar kampen mot gängkriminaliteten. Vi kan inte glömma att det är några få som gör livet otryggt för de andra i dessa stadsdelar. Det är bortglömt så fort polisen upprättar en visitationszon. Allt det leder till är att ännu fler tappar förtroende för polisen och inte vill samarbeta, för de känner sig jagade helt utan anledning.

Efter skjutningen på Nordost var polisen glada att det var ovanligt många som ville vittna. Hur många hade gjort det om de själva alltid var automatiskt misstänkta? Om de rent av känner sig trakasserade?

Och varför just där i så fall? Det sker en hel del brott i centrala Gävle också, på Södra Kungsgatan under krogtimmarna speciellt. Men Moderaterna vill förstås inte besvära sina egna finkrogsbesökande väljare med en grundlös visitation framåt småtimmarna.

Vad den för Moderaterna konstant ointressanta forskningen säger om visitationszoner? En brittisk studie visar att det möjligen har en liten kortvarig effekt, med betoning på liten, men att det inte kan anses vara värt det med tanke på att det är så pass resurskrävande.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar