Fantasin om ett Sverige med munskydd är det kritikerna har kvar


Den här veckan har vi tvingats konstatera att det finns många därute som fortfarande är helt insnöade på frågan om munskydd eller inte. Som om det fortfarande vore slutet av mars.

Vi har alltså inte lämnat det tjatet bakom oss, trots att det numer är augusti? Dessvärre är svaret på den frågan att ett antal ledarskribenter med tillhörande svansar långt ifrån släppt fantasin om att varenda käft i Sverige ska vara täckt med en bit tyg vars egentliga effekt är högst omstridd – eller i alla fall smått obetydlig om människor som är sjuka stannar hemma och vi håller det avstånd som är rekommenderat av Folkhälsomyndigheten.

Det är fascinerande hur Expressens ledarsida (på deras webb 10 augusti) kan skriva att “Anders Tegnell måste släppa prestigen och vika ner sig” i frågan om munskydden och hur Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi kan kalla statsepidemiologen Anders Tegnell “immun mot fakta” på Twitter, samtidigt som antalet coronapatienter på IVA runt om i Sverige sjunkit stadigt till numer låga nivåer. När den här ledaren skrivs är siffran 0 i Gävleborg och 35 i hela landet. Detta är ett resultat av social distansering och att hålla sig hemma om du är sjuk, följer vi de riktlinjerna behöver vi inte munskydden.

Siffrorna talar sitt tydliga språk – den sociala distanseringen är fullt tillräcklig – men ändå fortsätter högerskribenter fäkta vilt. Lite som om det vore en tävling där Anders Tegnell ska erkänna sig besegrad när det gäller munskyddets vara eller inte vara. De anklagar honom att för att vara för stolt för att hissa vit flagg. Det kan inte bli mer tydligt än så här, de som fantiserar om munskydden behöver någon liten, liten vinst bara, “ge oss ett endaste enstaka litet rätt snälla, snälla” – ungefär så desperata framstår de. Det blir löjligt när tjatet om munskydd är det enda kritikerna kvar.

Istället kan en med fördel läsa en annan text i Expressen, av Jennifer Wegerup (publicerat på webb 6 augusti), där hon beskriver hur masktvånget fungerar, eller ja, inte alls fungerar i Italien där hon arbetar som korrespondent. “På sina håll i här i Sverige finns en naiv bild av att masktvång innebär att alla glatt och lydigt bär mask alltid överallt där det krävs. Den bilden speglar en rätt dålig människokännedom” skriver hon bland annat.

Personligen har det räckt att se ett antal internationella fotbollsmatcher för att inse att fantasin om munskyddet som allas vår räddare stannar just vid fantasi. Inte ens när tv-kamerorna är på och miljoner tittar kan någon sköta ett munskydd ordentligt.

Samtidigt kan en sådan som SvD:s Ivar Arpi tvärsäkert slå fast att munskydd är rätt väg att gå trots att forskningen om effekterna är mycket svårtolkad. Det är ett privilegium för alarmistiska ledarskribenter som forskare och experter inte åtnjuter.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar