Bernt-Olov Andersson – bland rumlare, författare och poeter i mellersta Kalifornien


Kör man två timmar söderut från San Fransisco hamnar man i Monterey, som är den norra punkten i Big Sur. Monterey är framför allt nobelpristagaren John Steinbecks stad. Han föddes i Salinas ett par mil utanför stan, där det också finns ett museum och där hans barndomshem finns bevarat. John Steinbeck är kanske mest känd för sin roman ”Den stora vreden”, men året innan gav han ut ”Den långa dalen” där de flesta av de tolv novellerna utspelar sig i trakterna kring just Monterey och Salinasdalen.

På scenen vid Henry Millers skjul har artister som Patti Smith, Joan Baez, Joni Mitchell och Crosby, Stills, Nash & Young med flera startat sina världsturnéer.

Hans roman ”Det stora kalaset” utspelar på en gata i Monterey där det finns en konservfabrik. Gatan heter följaktligen Cannery Row, vilket är den amerikanska titeln på boken. Historien kretsar kring de vinddrivna existenser människor som bor runt sardinfabriken. Nick Nolte spelade huvudrollen och svensken Sven Nykvist filmade. 

The Sardine Factory på Cannery Road har använts som motiv i flera kända filmer. En skådespelare som gjorde sin regidebut där 1971, växte upp bara sex kilometer från Monterey och var på 80-talet samhällets borgmästare. Platsen heter Carmel-by-the-Sea och är något större än Storvik. Regissören och filmskådespelaren heter Clint Eastwood.

Carmels befolkning har i hundra år dominerats av innevånare med konstnärliga yrken. Och samhället har faktiskt en svensk anknytning. En av våra allra största författare bodde där i långa perioder och i Carmel skrev han några av sina största klassiker:

”1948–49 hände mig i detta det lyckligaste som kan hända en författare i egenskap av författare: jag fick vara med om ett långvarigt arbetsrus, ett rus av skrivandets ljuvlighet och pina, som varade nära ett helt år.”

Författaren var Vilhelm Moberg. I Carmel-by-the-Sea hyrde han ett hus och skrev de två första delarna i sitt utvandrarepos: ”Utvandrarna” och ”Invandrarna”. Familjen följde med till Carmel, men i mars 1949 reste de hem till Sverige igen. Moberg stannade kvar ensam under ett halvår för att skriva vidare på Utvandrarna. Ungefär tre fjärdedelar av de fyra böckernas sammanlagda 2093 sidor är enligt Moberg själv skrivna i tre kuststäder i Kalifornien: Carmel, Monterey och Laguna Beach.

Reser vi vidare två mil söderut så hamnar vi i Bixby Canyon där författaren Jack Kerouac, en av beatgenerationens stora förebilder, skrev sin roman ”Big Sur”. Den inleds med hur han kommer till San Fransisco för att låna City Lights-förläggaren Lawrence Ferlinghettis stuga i Big Sur. Men den handlar framför allt om Kerouacs problem med alkoholen och hur han reser till den enkla stugan i Bixby Canyon för att komma till ro i naturen. Stugan är ett enkelt brädskjul utan el och utan glasfönster, bara brädluckor. Det är en gripande spritskildring av hur Kerouac brottas med sina demoner för att skapa sig en värdig tillvaro. Han misslyckades och spriten tar hans liv åtta år senare när han bara var 47 år gammal.

Reser vi sedan vidare ytterligare två mil så ligger det en enkel stuga på vänster sida, strax innan en brant hårnålskurva. Där bodde författaren Henry Miller mellan 1944 och 1962, så det är inte omöjligt att Henry Miller och Vilhelm Moberg stötte på varandra vid något tillfälle.

När författarinnan Erica Jong skrev sin erotiska bok ”Rädd att flyga”, fick hon entusiastiska beundrarbrev från Henry Miller som då var 83 år gammal. De började brevväxla och hon fick dessutom låna hans enkla sommarstuga.

”Jag bodde i Henry Millers ateljé i Big Sur en natt 1974. Då hade Henry redan flyttat… Det var ett av de härligaste, kallaste, dimmigaste och obekvämaste ställen jag någonsin bott på. Henrys ‘atelje’ var ett skjul praktiskt taget utan isolering, och min dåtida älskare och jag kröp ihop för att värma oss på varandra…”

Millers stuga, eller skjul, är idag en sevärdhet och det beror till stor del på en svensk. Magnus Torén från Lidingö levde ett kringflackande liv som hippie i USA, när han råkade ut för en motorcykelolycka på den slingriga vägen i Big Sur. När han vaknade upp hade han blivit omhändertagen av en vacker kvinna vid namn Mary Lu som han senare gifte sig med och blev kvar i trakten. Efter hand blev han expert på Millers litteratur och ansvarig för hans museum och bibliotek som han utvecklat till ett kultställe för alla möjliga artister. Framför den lilla scenen får det plats cirka 300 personer och där har artister som Patti Smith, Joan Baez, Joni Mitchell och Crosby, Stills, Nash & Young med flera startat sina världsturnéer.

Sommarstugan och museet är ett märkligt ställe med fotografier och brev. Man kan även se Henry Millers skrivmaskin och pingisracket. Han tyckte nämligen mycket om att spela pingis och då särskilt med nakna kvinnor. ”Det gör jag också, men jag saknar tyvärr både racket och pingisbord”, som jag skriver i min resedagbok från 2012.

Bernt-Olov Andersson

Arbetarförfattare från Sandviken. Passionerad antirasist. Förtjust i all slags musik, lokalhistoria och främmande länder.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar