Beckman i kontrovers – kritiserar tidning som rapporterat om “alternativ bokmässa” med högerextrema talare


Bakgrunden är en artikel i tidningen Expo som berättar om att skogmiljardären Karl Hedin finns med bland talarna på en alternativ bok- och mediemässa, där han ska tala om en bok han själv nyligen gett ut: ”Maktmissbruket – ett hot mot demokratin”.

Bland de andra medverkande på bokmässan finns flera högerextrema profiler, vissa av dem med kopplingar till Vit makt-miljön. En av arrangörerna bakom mässan är Katerina Janoush, författare och sexolog, som enligt Expo på senare år “rört sig i riktning mot mer högerextrema sammanhang”. Föreningen bakom mässan, där Janoush är vice ordförande, arbetar bland annat för att “bilda svenska enklaver” och erbjuder samtalshjälp för den som “drabbats av mångkultur”.

“I ett öppet fritt demokratiskt samhälle så måste olika röster få komma till tals. Varför vill Expo misstänkliggöra Katerina Janoush och försöka tysta talarna på den här bokmässan?” skrev den moderate kommunpolitikern Lars Beckman på det sociala mediet Twitter i lördags, vilket väckte stor uppmärksamhet.

– Det jag reagerade på var att Karl Hedin, en av Sveriges främsta företagsledare, skulle uppträda på bokmässan, och att han blev ifrågasatt för det, säger Lars Beckman.

– Om han har skrivit en bok så är det väl rimligt att han vill berätta om den?

Vad gav dig intrycket att Expo ville, som du skrev, “tysta talarna på den här bokmässan”?

– Jag uppfattar Expos artikel som att de vinklar den negativt på att Karl Hedin medverkar på den här bokmässan.

Lars Beckman fortsätter:

– Jag ställer mig inte bakom innehållet på den här bokmässan, men det är principfråga att i en demokrati får man tycka som man vill. Jag tycker inte att man ska förbjuda någon bokmässa, även om den har ett innehåll som du och jag kanske inte sympatiserar med.

Men vad är det som gör att du uppfattar att Expo vill “tysta talarna på den här bokmässan”?

– Jag uppfattar det som att de vill att Karl Hedin ska avstå från att uppträda. Att de ska berätta för honom vilket sammanhang det här är och att han då ska säga “jaha, det visste jag inte” och sedan avstå.

Sedan några år tillbaka är den högerextrema tidskriften Nya Tider portad från Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, och i våras skulle en “Alternativ bok- och mediemässa” ha hållits i Stockholm, ett evenemang som sköts upp och som nu ska hållas i september i stället.

Vávra Suk, grundare av Nya Tider, är en av dem som kommer att tala på mässan. Det kommer också Ingrid Carlquist, högerextrem opinionsbildare som bland annat blivit kritiserad för att ha ifrågasatt förintelsen under andra världskriget. En annan av talarna har varit aktiv i både Svenska Motståndsrörelsen och Svenskarnas parti, två uttalat nazistiska organisationer.

Efter Expos artikel har det framförts synpunkter om att Karl Hedin, genom sin medverkan, legitimerar högerextremism och främlingsfientlighet.

I den efterföljande diskussionen kallade bokmässans medarrangör Katerina Janoush organisationen Expo för “vänsterextrem och våldsbejakade”, vilket Lars Beckman retweetade, det vill säga skickade vidare till sina följare på den sociala medieplattformen. Vi frågar Lars Beckman hur man ska uppfatta det.

– Jag vet inte hur man ska uppfatta det, men jag uppfattar Expo som vänster och det är det nog få som skulle ifrågasätta.

(Expo menar själva att de “inte har någon politisk hemvist på någon höger-vänsterskala”.)

Ställer du dig bakom beskrivningen av Expo som vänsterextrem och våldsbejakande?

– Nej inte våldsbejakande. Sedan vet inte jag vad som är vänsterextremt och vad som är högerextremt. Men det får stå för henne.

Hur ser du på ditt ansvar när du ändå retweetar ett sådant påstående?

– Läsarna får dra sina egna slutsatser. Det är samma som om jag retweetar Joe Biden eller Donald Trump. Läsarna får dra sina egna slutsatser av informationen. Grundprincipen här är rätten till yttrandefrihet och mötesfrihet.

Hur tycker du att man ska agera som tidning då, om man får reda på att en bokmässa ska hållas med medverkande från högerextrema miljöer?

– Vad är högerextrema miljöer? Är Peter Springare (en av talarna på bokmässan) högerextrem?

En av talarna har varit aktiv inom både Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti…

– Två vidriga organisationer. Men det betyder ju inte att man behöver skuldbelägga Karl Hedin.

Men hur tycker du att man ska man förhålla sig då, som tidning, om man dessutom har som uppdrag att granska högerextrema miljöer? Ska man inte berätta om en sådan här sak?

– Det får de bedöma, det kan inte jag avgöra. Jag lägger mig inte i deras redaktionella beslut.

Fakta: Expo

Stiftelsen Expo är en svensk stiftelse grundad 1995 med syfte att “upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning”.

Expo är partipolitiskt obunden med en uttalad avsikt att vara partipolitiskt gränsöverskridande och att samla antirasister oavsett övriga åsikter och värderingar. Styrelsen har genom åren bestått av personer med bakgrund i olika delar av samhällslivet och från olika politiska läger.

Källa: Wikipediaarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar