Emma Eliassons kritik mot hockeyförbundet i ”Sommar i P1”


I sommarpratet beskriver Emma Eliasson tillvaron som hockeyspelare på damsidan. En stor del av programmet handlar även om bråket med den tidigare förbundskaptenen Leif Boork.

Eliasson säger att Boork till en början kom in ”med positiv energi till damhockeyn”. Men därefter började det enligt Eliasson ”att halta”.

Hon, tillsammans med 13 andra i landslaget, kontaktade Svenska ishockeyförbundet för att få till ett möte för att framföra kritik mot ledarskapet – något de inte erbjöds.

Emma Eliassons kritik i ”Sommar i P1”

I stället skickade spelarna ett mejl med kritik mot Leif Boork, och alla regler som förbundskaptenen satt upp.

– Vi bad inte om högre lön, bara om högre mänskligt värde, säger hon.

Kritiken ledde aldrig till något möte – och Eliasson förlorade plötsligt sin plats i landslaget.

– Det där mejlet och den kritiken ledde aldrig till någon verklig förändring, vi fick aldrig vårt möte och återkopplingen var i princip obefintlig. Däremot har många av tjejerna berättat för mig att de en efter en blev uppringda av Svenska Ishockeyförbundet.

– Jag klandrar dem inte för att de valde att stanna kvar i landslaget inför OS i Pyeongchang. För min del kom aldrig något samtal från vare sig tränare eller förbund, men via media fick jag veta att jag inte längre fanns med i landslagstruppen.

Ex-stjärnan: ”Som mest sårbara”

Boork fick ta emot kritik för att Eliasson inte längre fanns med i landslaget men stod fast vid sitt beslut. Eliasson, som spelade i Luleå, avslutade karriären 2017.

Boork kommenterade då stjärnans avsked från hockeyn:

– Jag tycker inte mina beslut ska kopplas till vad de (Eliasson plus två andra spelare som valde att avsluta karriären) gör. För mig har inte någon av de tre tjejerna varit aktuella inför den här säsongen, sade han då till TT.

Förbundsordföranden Anders Larsson sade i samband med petningen av Eliasson och diskussionen som blossade upp kring spelarnas kritik 2016 att ”Boork har vårt fulla förtroende.”.

Eliasson fortsätter i sommar i P1:

– Visst smärtar det att jag förlorade några av mina närmsta vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsledningen. Det kom emellan oss och jag saknar det vi hade, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar inte om att vi inte stod enade. Det handlade inte om Boork och Eliasson. För min del var det Svenska hockeyförbundet som stod för det största sveket. Som svek oss när vi stod som mest sårbara med det där brevet i handen. De som genom åren nekat oss möten och inte tagit vår kritik på allvar när vi har ifrågasatt landslagskläder i herrmodeller, proteinbarer med utgånget datum eller Finlandsfärja i stället för flyg.expressen

Related posts

lämna en kommentar