Det finns större problem än Huawei


DEBATT. Vissa varumärken blir så starkt associerade med sina ursprungsländer att de står och faller med hemlandets rykte. Ta Ikea som ett exempel. Möbeljätten bygger på svenska värden, men de 237 blågula varuhusen säljer också en positiv Sverigebild internationellt. De är lika viktiga för Sverige som våra knappt hundra ambassader i världen.

Zara Larsson gjorde nyligen en uppmärksammad avbön för sitt PR-samarbete med det kinesiska telekombolaget Huawei. Med anledning av Hongkongs säkerhetslag och behandlingen av den muslimska befolkningen i Xinjiang medger hon att det ”inte är den smartaste dealen” hon gjort, då man aldrig kan motbevisa (eller bevisa) att Huawei är en del av statsapparaten.

Säpo ska bedöma

Säkerhetspolitiska frågor går sällan på remiss till disco-starlets, men Zara belyser ändå problemet väl. Huawei är det mest internationaliserade bland alla teknikbolag i Kina. Kontrasten blir slående när man jämför Huawei med konkurrenten ZTE, som faktiskt är ett statligt bolag med militärt ursprung. 

Ändå planeras nya restriktioner mot båda bolagen i 20 av 27 EU-länder. I Sverige kommer Säpo och Försvarsmakten framöver göra en bedömning om kinesisk 5G-teknik får användas. Mobiloperatörerna är också alltmer oroliga för förseningar om Huawei drabbas av kontroller och sanktioner.

Om Kinas mest västvänliga företag utgör en risk – ja, då är ju hela landet en risk. Kanske är det därför kinesiska folket ser besluten som rasism. Man anser också att kommunistpartiet inte agerar tillräckligt hårt mot de ”bortskämda” Hongkong-borna, eller mot uigurerna som man ser som terrorister i landets utkanter.

Ny lag

Men Sverige och EU-ländernas försiktighet har inget med mänskliga rättigheter eller rasism att göra. Kina har nämligen nyligen stiftat en ny lag som tvingar alla kinesiska bolag och medborgare lämna över all data eller kontroll över ”kommunikationsverktyg” när staten begär det.

Redan några månader efter att lagen trädde i kraft ertappades en Huawei-chef i Polen med att bryta sig in i ett intranät för polska ministrar. Företaget avskedade genast den anklagade och bedyrade sin oskuld – och så må vara fallet. 

Vi kan bara hoppas att Kina reformerar sin underrätelselagstiftning – inte minst för Huaweis skull

Oaktat Huaweis eventuella inblandning så visar situationen att lagen drabbar såväl bolag som utlandskineser med tillgång till känslig information.

Givetvis finns det klara paralleller till USA:s signalspaning. Edward Snowdens avslöjanden 2013 tvingade president Obama till en rad reformer som begränsade signalspaningens omfattning och satte den under striktare demokratisk tillsyn. Samtliga EU-medborgare gavs även rätten att stämma amerikanska myndigheter inför domstol för olaglig övervakning: Allt för att vinna tillbaka Europas tillit.

Hoppas på reform

Då som nu är både amerikanska och kinesiska bolag bara offer som måste följa lagarna i sina hemländer. Så Zara Larssons fråga om Huawei är ett bra eller dåligt företag blir sekundär. Precis som USA så måste nu Kina tänka om sin lagstiftning – och Europas krav är höga: I dagarna underkände EU-domstolen Obamas reformer som otillräckliga. 

Mobilnäten är inte bara allt viktigare men också känsligare. De binder samman allt fler industrier och samhällsfunktioner. 5G lagrar inte bara data om hur vi kör – den styr hela bilen. Insikten fick Kina att fasa ut utländska appar och teknik (inklusive finska Nokia) för att uppnå total ”säkerhet och kontroll”. Kina har utvecklats till världens största IT-marknad, men omgärdas ännu av världens högsta handelshinder.

I Sverige och Europa behöver inte staten uppnå kontroll. Men tilliten förblir ett absolut krav för den öppna världshandeln. Vi kan bara hoppas att Kina reformerar sin underrätelselagstiftning – inte minst för Huaweis skull.

 

Av Hosuk Lee

Chef för tankesmedjan ECIPE i Bryssel och senior fellow vid London School of Economics

 

LÄS MER: Handelskriget: Trump stoppar kinesiska mobiljätten Huawei
LÄS MER: Varför springer du Kinas ärenden, Zara Larsson?
LÄS MER: Löfven måste porta Huawei från 5G-nätetexpressen

Related posts

lämna en kommentar