Daniel Ståhl fick jättekast underkänt – protesterade


Det var i det tredje kastet i Folksam GP på Sollentunavallen som Daniel Ståhl fick på sin drömträff. Diskusen seglade hela 71,37 meter och han skrek ut sin glädje nere vid kastringen.

Då höjdes den röda flaggan.

– Domarna sa att jag hade varit på ringen med hälen, men jag kände själv att jag inte var det. Det var därför jag protesterade, säger Ståhl som hamnade i en lång diskussion med funktionärerna på innerplan.

– Till slut blev det i alla fall godkänt. Väldigt skönt!

71,37 är hans näst längsta kast i karriären och ett nytt världsårsbästa.

Men varför ändrade sig funktionärerna?

”Jag ändrade på beslutet”

Åsa Cumlin var grenledare för diskusen på Sollentunavallen och en av huvudpersonerna i dramat.

Hon var själv på plats nere vid kastringen, ihop med en huvuddomare och en andredomare. Och som grenledare har hon alltid möjlighet att ompröva domarnas beslut.

– Det som hände här var att andredomaren markerade att det var en ”foul” varpå huvuddomaren lyfte sin röda flagga och Daniel valde att protestera. Då klev jag som grenledare in och frågade: ”Vad har ni sett?” Andredomaren förklarade då att den bakre delen av foten hade snuddat marken i rotationen efter utkastet, berättar Cumlin för SportExpressen.

– Men nu är det så att marken utanför stålkanten ligger lite högt på Sollentunavallen. Det gör det lite svårbedömt att se om foten verkligen är på kanten eller om den är på marken.

I bilderna från SVT:s sändning kan man se hur ringkanten ligger strax under marken, vilket försvårar jobbet för domarna.Foto: SVT.

Hon fortsätter:

– Vi hade en diskussion där och sen bedömde jag att ”foulen” inte var hundra procent säker, så jag ändrade på beslutet helt enkelt.

Visste du då om hur långt kastet var?

– Nej, det var direkt efter det som vi fick reda på att det var så långt som 71,37, så det var ju kul.

Man måste alltså vara hundra procent säker för att underkänna ett kast?

– Ja, och det kunde jag inte vara.

Skedde ingen videogranskning

I nästa kast från Daniel Ståhl uppstod en ny situation för Åsa Cumlin och hennes team. Ståhl fick på en jätteträff igen, andredomaren upptäckte en ny ”foul” och huvuddomaren ryckte återigen upp den röda flaggan.

– Domaren hade sett att Daniel var uppe med tån på ringkanten. Vi resonerade igen, men där kunde jag inte se att domaren skulle ha gjort en felbedömning så då förblev det kastet underkänt. Men…det var ju så lagom roligt att höra speakern skrika i högtalarna att det skulle varit 72 meter långt! Det var några jobbiga minuter där. Sen fick vi höra från mätfolket att kastet i själva verket var 69,10, säger Cumlin.

Det nämndes efteråt att det gjordes en videogranskning av Ståhls första kast. Stämmer det?

– Nej, det stämmer inte alls. Vi resonerade oss fram till vad vi hade sett och inte sett, och hur det såg ut. Videogranskning finns tillgängligt på internationella mästerskap, men det var inget vi hade på Sollentunavallen. Däremot snackas det om att vi kanske borde ha det i framtiden.

Till sist: Det här att marken ligger över ringkanten på Sollentunavallen… är inte det dumt?

– Jo, det är jättedumt och så ska det egentligen inte vara. Men det är tydligen problem med att få till det där på Sollentunavallen. Jag har sagt till att det måste åtgärdas, för annars är det väldigt svårt att döma.expressen

Related posts

lämna en kommentar