Borna Rendulic trött på att han underskattas – för att han är kroat


Poängkung i tyska mästarna Adler Mannheim under förra säsongen med 49 poäng på 50 matcher.

NHL–matcher för Colorado och Vancouver på meritlistan.

Ett fysisk och tuff spelare på 188 centimeter och 90 kilo.

När Örebro hörde av sig till Borna Rendulic var det inget snack – affären klarades av ganska snabbt och forwarden är mycket nöjd med sitt klubbval.

MISSA INTE: SE ÖREBROS MATCH MOT VÄSTERÅS IKVÄLL PÅ SPORTEXPRESSEN PLAY 

– De låg på, ville verkligen ha mig och övertygade mig till att skriva på efter ett par samtal. Det gick väldigt enkelt, jag har haft bra snack med både tränaren (Niklas Eriksson) och sportchefen (Niklas Johansson) – jag gillar Örebros satsning och tror på spelidén till hundra procent, säger kroaten och fortsätter:

– Med tanke på coronasituationen i Tyskland så var det extremt oklart om och när den här säsongen skulle sätta i gång. Samtidigt berättade Örebro att de har haft koll på mig ett tag, och med tanke på att utsikterna för spel i Sverige är betydligt större så var det inget snack om att ta chansen. SHL är ett otroligt bra skyltfönster, ligan är betydligt bättre än den tyska och det finns en anledning till varför så många svenska spelare hamnar i NHL, säger Borna Rendulic.

Flyttade till Finland som 15–åring

28–åringens resa till hockeyns finrum började dock ganska oväntat. Som barn utövade han alla möjliga idrotter, till och med ishockey, i ett annars fotbollsdominerat Kroatien. De första skären togs i Medvescak Zagreb – samtidigt gick det väldigt bra för Rendulic på fotbollsplanen.

– Jag var ett väldigt hyperaktivt barn och ville göra allt möjligt, säger Rendulic och skrattar.

– Som ungdomsspelare i Dinamo Zagreb tillhörde jag samma generation som Andrej Kramaric och Filip Krovinovic (landslagsspelare, Kramaric till vardags i Hoffenheim och Krovinovic i Benfica). När det var dags att flytta upp i hierarkin var jag tillräckligt bra spelmässigt, men min pappa fick höra av klubbrepresentanter att det fanns ”föräldrar som betalat höga månadsavgifter länge” för att garantera sina barn speltid och uppflyttning. Då blev det ishallen på heltid i stället, berättar Borna Rendulic.

Flyttlasset gick efter ett par månader till Finland. Internationella hockeyförbundet (IIHF) ordnade ett talangläger där Rendulic upptäcktes av Ässäts scouter. Efter provspel erbjöds han ett kontrakt och blev kvar. 

– Finland är mitt andra hemland och har gjort mig till den spelare jag är i dag. Jag är tacksam för att jag fick chansen och för att de trodde på mig – jag lärde mig till och med finska! Den är väl inte superbra, men jag kan göra mig mer än förstådd i alla fall, säger Rendulic och skrattar.

”Underskattad som fan”

Trots sina poängmässiga framgångar i DHL, AHL och KHL menar Borna Rendulic att han blivit bemött med skepticism vid mer än ett tillfälle under karriären. 

– Min bakgrund har gjort att jag alltid blivit och varit underskattad som fan, oavsett hur bra jag presterat. Om jag kan få en likadan roll i Örebro som jag exempelvis fick i Tyskland så kommer det bli hur bra som helst. 

Är du trött på det?

– Otroligt. Men samtidigt gör det mig extremt motiverad, säger Borna Rendulic. 

 

LÄS MER: Sommaranalys Örebro. ”Känns inte rätt, letar efter att stärka upp”
LÄS MER: Dags för hockeyfest på SportExpressen Play
LÄS MER: 25 bästa spelarna i SHL: ”Riktig supervärvning”expressen

Related posts

lämna en kommentar