Avslag på ansökan om skyddsjakt på varg – byföreningen upprörd: “Folk är oroliga”


Lingbo Byförening ansökte i slutet av juli om skyddsjakt på varg. Anledning var enligt ansökan som skickats till länsstyrelsen i Gävleborg “den senaste tidens aktivitet, angrepp på får och täta observationer bland gårdarna, varav en på mindre än 30 meter.”

– Jag, genom byföreningen, har blivit ombedd av ett flertal av byns invånare, barnfamiljer, djurägare att agera. Det har varit varg här under en tid som burit sig konstigt, närgånget och avvikande åt. För en tid sedan rev dem fem får hos en av byborna här i byn, säger Inger Kalmering, ordförande i byföreningen.

Föreningen hänvisar i ansökan till jaktförordningen där det står att jakt kan bedrivas ”av hänsyn till hälsa och säkerhet” och enligt Inger Kalmering är oron i byn stor.

– Jag tycker att både varg och björn ska få finnas men det är märkligt att varg med avvikande beteende ska få skapa så mycket rädsla hos människor. Jag bor i utkanten av byn och går ut och rastar hunden runt Tallbacken. Bara det tycker jag är obehagligt. Jag har också höns som går fritt, förklarar hon.

Samtidigt, säger Inger Kalmering, är människor i byn oroliga för att uttrycka vad de verkligen tycker om saken.

– Ingen vill ställa upp och prata i tidningen. De är oroliga för eventuella repressalier. Folk kan få egendom förstörd eller få hot och kommentarer på sina Facebook-sidor, bara för att de vill ha skyddsjakt på en vargindivid, berättar Inger Kalmering.

En till ansökan om skyddsjakt efter varg i samma område inkom 7 augusti. Ansökan är inskickad av en privatperson som anger att det är andra gången på ett år som hennes granne blivit av med får vid vargangrepp och att fåren båda gångerna dragits in på hennes mark.

Läs mer: Fem får dödade av flera vargar i Västansjö: “Det känns olustigt att ha varg på gården”

Enligt länsstyrelsen finns det fyra revir – Tönsen, Ryssjön, Björnås och Gullsjön – som berör delar av Ockelbo kommun och som går in mot området vid Lingbo. Utöver det finns ytterligare en ensam varg som rör sig mellan mellan Tönsen och Ryssjön. Vargen som observerats vid Lingbo är ännu okänd.

– Observationerna säger att det är en ensam individ. Vi har topsat fåren som blivit rivna i Lingbo för att få svar på vilken vargindivid som angripit djuren men vi har inte fått svar ännu på det, förklarar Sara Waern på länsstyrelsen i Gävleborg som handlägger ärendet.

För att skyddsjakt på varg ska beviljas måste några förbyggande kriterier först ha gjorts. Ett är att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, det vill säga elstängsel eller fårnät kompletterat med el.

– Det behövs flera angrepp för att vi ska bevilja skyddsjakt och angreppet som byföreningen nämner skedde innanför stängsel som inte är rovdjursavvisande. Finns det rovdjursavvisande stängsel så kan det vara tillräckligt för att skydda djuren innanför, säger Sara Waern.

Att sätta upp rovdjursavvisande stängsel är en investering som privatpersoner får stå för själv säger Sara Waern, men ett visst bidrag kan sökas från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skriver i sitt avslag att de förstår och respekterar oron som vargen orsakar, men att de rapporter som inkommit inte uppfyller kriterier för att godkänna en skyddsjakt. Baserat på den vägledning som länsstyrelsen har att utgå ifrån går det därför inte att säkerställa att den varg eller vargar som rör sig i Lingbo med omnejd uppvisar ett särskilt oönskat beteende.

Läs mer: Jägareförbundets ordförande på besök: “Varg ska kunna skjutas när den rör sig nära bostäder”

I slutet av juli beviljade länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län skyddsjakt på varg efter ett flertal incidenter mot får inträffat i länen. Enligt Sara Waern beviljades deras ansökan på grund av att det förekommit fler angrepp och att det inkommit en mer detaljerad och utförlig ansökan att ta ställning till.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar