Corona inget som kan stoppa Gävleregissörens drömprojekt – nu spelas zombiefilm om virus in i Andersberg


Gävleregissören Emil Broo definierar verkligen begreppet “gräva där du står” då vi besöker inspelningen denna fredag i hans eget föräldrahem. Det gäller att passa på då mor och far är på jobbet. På eftermiddagen fortsätter i samma anda inspelningen i Broos egen lägenhet i Andersberg.

Filmteamet har en kort överläggning innan det är dags att spela in scenen med pappans för tillfället krånglande BMW. En bil som Emil Broo enligt producentkollegan Eric Norberg är så fäst vid, att han har velat ha med den även i sina tidigare filmer, men först nu lyckats få tillgång till. Med den ska huvudkaraktärerna Linnea (Felicia Sjöberg Nehlin) och Daniel (Rasmus Dahlenlund) fly från stället där de nu befinner sig. Daniel är inte lika förberedd som sin kamrat, då han precis vaknat upp bakis klädd i foppatofflor och kalsonger.

Pilot för filmen med andra skådespelare:

Just samspelet mellan de två huvudkaraktärerna är en bärande del i filmen som passande nog utspelar sig under en pandemi, där ett virus härjar som gör människor till zombier. Virustemat började filmens skapare dock skissa på redan för fem år sedan. En vänskap mellan de annorlunda individerna etableras dock under filmens gång. Att undvika klichén att “kille-tjej får varandra på slutet” är ett medvetet val och budskapet landar någonstans vid vikten av att hitta sig själv.

– Linnea har känslorna på insidan och ska vara väldigt tuff utåt. Hon är snäll egentligen men inte mot Daniel, vilket har tagit emot lite ibland under inspelningen. När han äntligen vågar säga att han är kär i mig dissar jag honom totalt och säger “du är för mesig för mig” till exempel. Så skulle jag personligen inte ha sagt till någon, säger Felicia Sjöberg Nehlin.

När corona kom i mars fick Emil Broo tänka om. Det gick inte att hitta någon sminkör som var villig att göra den närgångna makeup-behandlingen som är nödvändig i en zombiefilm. Så de scenerna är nu uppskjutna till sommaren 2021 i stället. Om det ursprungligen var tänkt att 90 procent av scenerna skulle innehålla zombier, väntas totalen nu uppgå till en tredjedel. Dock går det att göra dialogscener som vid vårt besök och generellt delar som inte kräver massor av folk och potentiell trängsel kan uppstå.

– Det är också positivt att vi drog ner på zombiebilderna för då har jag kunde jag fokusera mer på huvudstoryn, säger Emil Broo och konstaterar vidare att “film är problemlösning”.

Zombiefilmen är mest känd som en italiensk exploitation-genre med storhetstid från åren då 70- och 80-talen möttes, men “Se upp för zombies” är mer i stil med den brittiska “Shaun Of The Dead”. Mer skratt än isande skräck alltså. Dock ska det inte sparas på inälvor för det, lovar Emil Broo.

* Filmens facebooksida.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar