Gareth Bales fiasko i Real Madrid – petad och oönskad


En regnig höstkväll i Milano 2010. De regerande Champions League-mästarna Inter hade inte förlorat en hemmamatch på över 50 matcher. Ett par månader tidigare hade de säkrat en historisk trippel i form av ligan, cupen och Champions League. José Mourinho var vid rodret men lämnade under sommaren för Real Madrid. Italienska giganten hade fortfarande världsstjärnor som CL-hjälten Diego Milito, Javier Zanetti och världens bästa högerback, i alla fall då, vid namn Maicon. 

På besök kommer Tottenham med Harry Redknapp. Han väljer att skicka ut en ung tupp på vänsterkanten för att markera Maicon. Brassen var känd för den enorma löpkapaciteten. Han ägde sin kant helt enkelt. 

Men Maicon fick inte till det. Han kom inte till sin rätta. 

Faktum är att han blev förnedrad. 

Gareth Bale sprang sönder brassen. Det var då han presenterade sig på allvar. 

Avgjorde Champions League-finalen

Åren som följde omvandlades Bale till en av världens allra största stjärnor. Han sköt Spurs till Champions League-spel, bjöd på drömmål, och 2013 skrev han på för Real Madrid och blev då världens dyraste fotbollsspelare. 

Walesaren var med och bidrog till den väldigt, väldigt, längtade Champions League-titeln 2014, La Decima. 

Men det var under Carlo Ancelotti. 

2016 tog Zinedine Zidane över och det var då det började gå utför för Gareth Bale. 

Mindre speltid och knappt något förtroende från tränarens håll gjorde att Walesaren aldrig kom in i spelsystemet. Trots det avgjorde han Champions League-finalen 2018 med två mål varav ett var en cykelspark. 

Inför säsongen 2019/20 förväntade sig de flesta att 31-åringen lämnar Los Blancos för att dra till Kina. En övergång var mer eller mindre klart men sprack i sista stund då Real Madrid överraskande nog drog sig ur förhandlingarna. Zidane ville ha kvar Bale efter att Marco Asensio åkte på en knäskada under en försäsongsmatch och som skulle hålla honom borta stora delar av säsongen. 

Det var då som bomben exploderade. 

”Hånar Real Madrid”

Gareth Bale har aldrig varit sig likt sedan dess. Gång på gång har han visat brist på respekt och alla kommer väl ihåg den där flagg-kuppen. 

”Wales. Golf. Madrid. I den ordningen”, stod det på flaggan. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig. 

”Bale skrattar åt Real Madrid”, skrev spanska tidningen Sport. 

”Bale hånar Real Madrid”, skrev AS. 

Zidane har under säsongen petad Bale. Han tillät honom att spela. Samtidigt försvarade han honom varje gång han fick en fråga. Om än på ett kortfattat sätt. 

– Bale är en Real Madrid-spelare, har Zidane sagt flera gånger. 

Missar City-matchen

Men det är svårt som tränare att fortsätta försvara en spelare som vill ha rubriker. När La Liga återupptogs efter coronauppehållet satt Gareth Bale allt jämnt på bänken. 

Han tyckte att det inte var särskilt kul att göra det. 

Så han somnade. 

Den 31-årige anfallaren har med stor sannolikhet skrivit in sig som Real Madrids största misslyckade investering – trots alla titlar. För där sitter han – en av de bäst betalda spelare i laget och en som inte bidrar med mycket – tvärtom. Gareth Bale bidrar till negativa rubriker som Real Madrid och Zidane behöver allra minst nu. På fredag ska de försöka vända 2-1-underläge mot Manchester City på Etihad. En match som Bale vägrar spela. 

– Gareth Bale är en Real Madrid-spelare. Det jag har att säga är att han föredrog att inte spela, säger Madrid-tränare. 

Expressens Therese Strömberg går igenom de åttondelsfinalerna i Champions League.expressen

Related posts

lämna en kommentar