Armand Duplantis löfte till mamma Helena: Sluta med golf


Hobbyn? Det handlar om golfen.

Han har spelat en hel del under de senaste månaderna när coronapandemin satt stopp för i princip varenda friidrottsgala. Bland annat blev det en runda med prins Daniel nere på Öland i samband med att han tog emot Victoriastipendiet.

– Jag försöker spela lite mindre golf nu när det är säsong, men det kliar i kroppen… jag vill verkligen spela, säger Armand Duplantis när SportExpressen träffar honom i Uppsala.

– Nu har jag lovat mamma att inte göra det något mer innan säsongen är över.

Han flinar.

– Men jag kommer nog stanna kvar i Sverige efter säsongen och spela varje dag. Då blir det 36 hål om dagen!

Är mamma orolig för att golfen stör dig i stavhoppningen?

– Hon var det. Men nu har jag sagt att jag ska ligga lågt under sommaren och då tror hon mig. Nu är hon helt lugn.

Två tävlingar på tre dagar

Det är ett späckat schema som väntar i nästa vecka. Under fredagen tävlar han i Monaco när Diamond League äntligen är tillbaka. Under söndagen är det sen dags för SM i Uppsala, som är hans nya hemmaplan.

”Mondo” bor i en lägenhet som inte ligger långt från IFU Arena.

– Målet är först och främst att vinna SM, för jag har faktiskt aldrig vunnit ett nationellt mästerskap. Det är dags för det nu. Men det är klart att det kommer bli tufft eftersom det är så tätt inpå tävlingen i Monaco.

Hur hanterar du den situationen?

– Jag har gjort liknande saker förut, så jag vet vad som gäller. Och det handlar framför allt om att vara försiktig. Jag får inte pressa mig själv så att jag riskerar att bli skadad.

– Men jag gillar att tävla och så länge resandet går bra så borde det vara lugnt.

Handlar det om att vinna i de här tävlingarna eller är du även ute efter resultat? Sex meter, till exempel…

– Det viktigaste är att vinna. Så är det på alla tävlingar. Men jag vill helt klart ta mig över sex meter, ju förr desto bättre.

Det var ett tag sen nu?

– Ja, det har gått för lång tid nu. Jag behöver klara det igen.

I vintras gjorde Armand Duplantis totalt fem tävlingar och tog sig över sex meter varje gång. Det var också då han blixtrade till med 6,18 och slog nytt världsrekord.

I sommar har han hunnit göra tre tävlingar. Resultatraden lyder: 5,86-5,94-5,72. Värt att nämna är dock att den sista tävlingen avgjordes i ett hysteriskt regnoväder på Tingvalla IP i Karlstad.

FAKTA: Armand Duplantis tävlingar under 2020

Inomhussäsongen

4 februari – Düsseldorf, Tyskland: 6,00.

8 februari – Torun, Polen: 6,17.

15 februari – Glasgow, Skottland: 6,18.

19 februari – Lievin, Frankrike: 6,07.

23 februari – Clermont Ferrand, Frankrike: 6,01.

 

Utomhussäsongen

11 juni – Oslo, Norge: 5,86.

4 juli – Göteborg, Sverige: 5,94.

8 juli – Karlstad, Sverige: 5,72.

”Folk kände igen mig överallt!”

Duplantis är medveten om att förväntningarna på honom är skyhöga. Han förväntas vinna varje gång han kommer till start.

– Det är ganska nytt för mig. Folk hade förväntningar på mig förut, men förväntningarna nu är mycket högre än de varit tidigare… och antagligen än vad de någonsin kommer vara. Och det är inget konstigt med det. Slår man världsrekord kan man inte bli tvåa och trea i tävlingarna efter det. Det ser inte så bra ut. Jag förstår det. Jag borde åka till tävlingar och vinna dem. Jag förväntar mig det av mig själv också.

– Men ibland är det lite orimligt. Som vid min första tävling i Oslo. Jag hade inte kunna träna på två månader, men folk förväntade sig att jag skulle slå världsrekord. Jag kunde knappt hoppa 5,80! Sen blev det ändå 5,84.

Han fortsätter:

– Men nu kan folk ha höga förväntningar. Och jag har höga förväntningar på mig själv.

Under månaderna i Sverige har Armand Duplantis också fått känna på hur det är att vara en offentlig person. Efter världsrekordet i vintras har ”Mondo” synts en hel del i media – och det är många som är nyfikna på honom runtom i landet.

– Det har blivit väldigt annorlunda för mig under de senaste månaderna. Jag förstod inte vikten av världsrekordet förrän jag kom till Sverige, säger Duplantis.

– Direkt efter världsrekordet åkte jag ju till USA och där träffade jag inte så mycket folk, eftersom coronaviruset kom. Sen åkte jag hit och fick mer uppmärksamhet än jag någonsin fått. Folk kände igen mig överallt!

Folk stannar dig på gatan nu?

– Ja. Eller alltså, alla gör inte det. Men det händer. Det börjar bli mer normalt.

Det krävs mycket för att en svensk ska stanna någon på gatan?

– Haha, det är sant. Folk i Sverige är mer timida jämfört med folk i USA. Och oftast är det bara så att de stirrar på mig i några sekunder och viskar något till sin kompis. Men det händer faktiskt att folk kommer fram på gatan och vill prata med mig.

– Men jag klagar inte, det är ju smickrande.expressen

Related posts

lämna en kommentar