Energipolitiken regeringens största misslyckande


SLUTREPLIK. Miljöpartiet vill att Moderaterna ska sluta gnälla på regeringens klimatpolitik, som partiet menar minskar utsläppen ”rejält”. Problemet är bara att detta inte stämmer. 

Regeringens politik inom såväl klimat- som energi- och infrastrukturområdena präglas av symbolåtgärder och ineffektiva lösningar. Med resultatet att utsläppen minskar för långsamt för att Sverige ska bli klimatneutralt år 2045. 

Detta är inte subjektiva utsagor från Moderaterna, utan konstateranden från experterna vid Naturvårdsverket och Klimatpolitiska rådet.

Det är nog bara i MP:s värld som detta inte betraktas som ett uppenbart misslyckande

Energipolitiken är förmodligen regeringens största misslyckande. Elkriserna kommer slag i slag med bistra konsekvenser för både klimatet och näringslivet. För att klara elförsörjningen tvingas Sverige elda i oljekraftverk och importera smutsig el som produceras med kol och gas.

Regerings nedmontering av två reaktorer i Ringhals beräknas enligt Konjunkturinstitutet leda till att utsläppen ökar med åtta miljoner ton i EU. Det är betydligt mer än vad regeringen lyckats minska utsläppen med totalt – sedan den tillträdde 2014.

Ett misslyckande

Det är nog bara i MP:s värld som detta inte betraktas som ett uppenbart misslyckande.

I stället för MP:s otillräckliga politik har Moderaterna en sammanhållen politik för att ställa om samhället, stärka konkurrenskraften och hålla ihop hela Sverige. 

Det innebär en satsning på biodrivmedel och elektrifiering av transportsektorn, stöd till industrin att investera i nya utsläppssnåla tekniker, kortare tillståndsprocesser för företag och en omställning i stället för nedstängning av flyget. 

Det vore att göra skillnad på riktigt.

 

Av Jessica Rosencrantz (M)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson

Lars Hjälmered (M) 

Näringspolitisk talesperson

Maria Stockhaus (M) 

Trafikpolitisk talesperson

 

LÄS MER: Sluta gnäll och skaffa en egen klimatpolitik
LÄS MER: Moderaterna: Fem fel med Miljöpartiets klimatpolitik
LÄS MER: M och KD: Nu lämnar vi energiöverenskommelsenexpressen

Related posts

lämna en kommentar