Minns du Börje Forsell? Ny “tegelsten” visar hans dokument över Valbos moderna historia


Lars-Erik Wretblad är en välbekant lokalhistoriker med flera böcker på meritlistan. Han är uppväxt i Valbo och har återvänt efter ett ingenjörsliv i världen.

Nu kommer han med en bilderbok om Valbo (-landskommun, tolkar jag), en riktigt tegelsten. Den bygger framför allt på bilder och texter av Arbetarbladets frilansjournalist Börje Forsell, som föddes 1919 och gick ur tiden 2005.

Han var folkskollärare, föreningsmänniska, körledare (Lars-Erik Wretblad sjöng i hans kör!) och inte minst stringer för Arbetarbladet, det vill säga en frilansande medarbetare som skötte sig själv och rapporterade stort och smått från sin bygd.

Före jul gav Lars-Erik Wretblad ut en liknande bok om Forsbacka, som fick en fin recension av Bodil Juggas. Först tänkte han bara göra en bok utifrån Forsells bilder, men materialet från Forsbacka var så rikt att det förtjänade en egen volym.

Börje Forsell var en skicklig fotograf, autodidakt vad jag förstår. Han ska ha börjat extraknäcka åt AB för att tjäna en hacka, och köpte sin kamera på avbetalning.

Wretblad har gjort ett viktigt hästjobb och satt hans bilder i sammanhang. Han har suttit på Kungliga biblioteket och plöjt gamla Arbetarbladet, för att leta reda på artiklarna som hörde till. Tyvärr har författaren valt att skriva om texterna till nutida språkdräkt. Det är synd tycker jag, att kasta ut tidsfärgen och autenticiteten med badvattnet. Nog klarar vi att läsa 50-talssvenska!

Det är fascinerande hur annorlunda allting var här för bara några decennier sedan, ännu inom räckhåll för mannaminnet.

Det är fascinerande hur annorlunda allting var här för bara några decennier sedan, ännu inom räckhåll för mannaminnet.

Ett kapitel handlar om julbestyren hos lantbrukarfamiljen på Ängsbergs gård 1953. Pappa Simon ombesörjer fyra julgranar, barnen ska ha sina egna. Fru Elsa Wretblad gör korvar, syltor, pastejer, paltbröd och blodkorv. “Tur att hon har sin stora dotter och frysboxen, tvättmaskinen och alla andra hjälpmedel” står det.

Eller en sån enkel sak som att vi får se en handdriven lyftkran, från ett reportage om anläggande av en brunn.

Det vilar en trivsam stämning över boken. Det var futtigt och fattigt, men mysigt i vårt samhälle före globaliseringen. Eller?

Möjligen var livet enklare när världen var mindre, troligare är människan bara ett notoriskt nostalgiskt djur.

Boken är för rapsodisk. Den hade vunnit mycket på att struktureras. En bok på mäktiga 529 sidor behöver åtminstone ett index. Allra helst en kapiteluppdelning i olika kategorier, typ “arbetslivet”, “sedvänjor”, “gårdar”, “moderniteten kommer”, eller så.

Lars-Erik Wretblad berättar att han har ytterligare en bok på gång, om sin hustrus Hammarby.

– Det är en trevlig och intressant ort, men allting rasade samman när Kopparfors lade ner. Den boken blir det sista jag gör, sen orkar jag inte mer, säger Lars-Erik Wretblad.

Valbo hembygdsförening förfogar över massor av bilder “från glasplåtarnas tid till ganska moderna saker” enligt ordförande Arne Överlid. 5159 av bilderna kommer från Forsells kamera.

Överlid berättar för AB kultur att man arkivet är digitaliserat, och att man hoppas kunna lägga ut det på nätet. Det vore nåt det. Jämför med hälsingebaserade Dibis.se, en förnämlig tjänst som offentliggör nära en kvarts miljon lokala bilder. Där finns också något tusental foton från Gävle.

Ny bok

“Frusna ögonblick genom en Zeiss Ikoflex, ur Börje Forsells fotosamling från Valbo”.

Bilder av Börje Forsell med flera, bearbetade artiklar ur framförallt Arbetarbladet. Sammanställt av Lars-Erik Wretblad.

Upplagan är 140 ex, säljs på Valbo hembygdsgård och via författaren.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar