Helsingborgs City FC elitsatsar med femåriga barn


Helsingborg City marknadsför sig som en klubb där barn och ungdomar med proffsdrömmar ska ges bästa möjliga förutsättningar, detta genom en elitsatsande kultur från låg ålder. Metoden har ifrågasatts och forskaren Tomas Peterson hotade i intervju med Sportbladet att stämma Helsingborgs Stad om de inte skulle dra in aktivitetsstödet till City efter att Barnkonventionen blivit svensk lag 2020. 

Grundaren David Thulin försvarade dock upplägget.

– Många har fått uppfattningen att vi slänger ut barn, men vi gör en viss selektering innan de börjar för att få en jämn nivå i gruppen och att alla ska trivas så bra som möjligt, sa han till Sportbladet i maj 2019. 

David Thulin förstår reaktionerna

Ett år har gått och Helsingborgs City FC jobbar vidare med i stort sett samma koncept men anpassat till Barnkonventionen, visar ett reportage i senaste Offside.

I och med att Barnkonventionens har blivit svensk lag kan City numera inte neka spelare. I stället har ett kösystem skapats – klubben får inte välja ut de mest lovande barnspelarna.

Men trots förändringarna är Helsingborg City fortfarande en klubb som väcker reaktioner, rapporterar Offside.

David Thulin säger till Kvällsposten att han är besviken över vinklingen som gjorts i media kring hans klubb.

– Jag tycker det är kul med publicitet, men det har blivit lite väl mycket åt det negativa hållet. Det är många som tycker att vi gör ett bra jobb, men det kommer inte riktigt fram.

Förstår du ändå reaktionerna? 

– Jag förstår att vi sticker ut, det gör jag. Men fler klubbar borde våga stå upp för vad de tycker, för det är inte bara vi som tänker så här – bara det att vi står för det. Jag förstår att fotbollförbundet har sina rekommendationer kring hur saker och ting ska bedrivas. Vi sköter oss bra – men hela debatten har vinklats på ett negativt sätt riktat mot oss.

Har det blivit ett större intresse från spelare att vända sig till er sedan ni blivit omskrivna i media – eller tvärtom?

– Det har ökat. Ingen markant skillnad, men man märker att det pratas om oss på cuper och så. Man hör föräldrar nämna att vi elitsatsar och att de intresserar sig för provspel. Som sagt, vi kan inte säga nej till spelare, men det som är bra med provspel är då att vi kan prata med spelaren och föräldrarna och då hitta den bästa lösningen utifrån barnets behov.

Har mjukat upp retoriken

Varför tror ni att ni anses kontroversiella?

– Klubben är rakt på sak, extremt tydlig i det vi gör och vi står för det. Jag som grundare tycker inta att det här är komplicerat, det finns ju breddföreningar i Helsingborg. Det är väl upp till föräldrarna och barnen huruvida de vill spela hos oss eller inte. Det ska finnas utrymme för både elitsatsande klubbar och breddverksamhet.

Tidigare nämnde Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap, hotade alltså att stämma Helsingborg Stad om de skulle fortsätta betala ut bidrag till City – något som skulle kunna kosta hela klubbens existens enligt Thulin. Hans möte med Fritidsförvaltningen blev avgörande för att de årliga 14 000 kronorna i aktivitetsstöd fortsatt skulle ramla in på kontot.

– Vi gick igenom vad vi behövde ändra på, det gällde bland annat ett par saker på hemsidan som stack ut lite för mycket. Dels om disciplinen, att man inte ska ha en så hård retorik med att straffa barnen om de inte sköter sig genom löprundor, stå vid sidan planen och så vidare. Sedan handlade det också om som vi varit inne på tidigare att vi inte får neka barn att spela i vår klubb. 

Påverkas inte av kritiken

Thulin säger att han kan köpa att klubben inte får neka barn.

– Men då får man också vara beredd på högt ställda krav. Är man inte redo för det, är det då inte roligare att spela med barn på ens egen nivå i stället i en annan förening? Min uppfattning är att SvFF har svårt att se detta, dem vill gärna sätta alla barn i samma fack, eftersom dem tror att alla barn vill samma saker eller har samma ambitioner med sin fotboll.

Med tanke på de negativa skriverierna om er, har du påverkats någonting av det? Har du tvivlat på om upplägget är rätt?

– Medias kritik har inte påverkat mig överhuvudtaget, inte forskares kritik heller. Det är Barnkonventionen och Fritidsförvaltningen som jag rättar mig efter.

LÄS MER: Barnidrott skulle må bra av mer seriositetexpressen

Related posts

lämna en kommentar