Amanda Linds svar om publikfrågan och idrotten


Under tisdagen skickade Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och Svensk elitfotboll dam ett öppet brev till idrottsministern Amanda Lind.

Då kritiserade man regeringen för bristen på dialog kring möjligheten att öppna upp fotbollsarenorna för publik.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, stod det bland annat i det öppna brevet.

Amanda Lind svarar på kritiken

I en intervju med Expressen svarar Amanda Lind på kritiken och säger att regeringen kommer lämna besked till idrotten inom de närmaste veckorna.

– Jag har haft en löpande dialog med idrotten och fotbollen och jag kommer att träffa fotbollförbundet nu i veckan och diskutera hur de kan genomföra anpassningar av sin verksamhet för att kunna ta emot publik. Jag vet att man har kommit långt i de tankarna, och jag ser väldigt positivt på den viktiga dialogen, säger Lind.

Under måndagen krävde även Jonas Gardell att Amanda Lind skulle avgå men själv är hon tillfreds med sitt arbete.

– Jag har tagit ansvar från dag ett genom att både lyssna på företrädare för kulturen och idrotten över hela landet, ta fram åtgärder och driva på för att kulturen och idrotten ska få bättre förutsättningar. Det är en extremt tuff situation för kulturen och idrotten nu. 

Hur kommer det sig att tusentals personer kan vara på Ullared men att över 50 personer inte kan vara på Friends arena?

– Det handlar om ordningslagen, att den inte omfattar alla verksamheter. Det innebär att den slår väldigt hårt mot idrotten och kulturen, den slår oproportionerligt hårt, säger Amanda Lind.

”Besked närmaste veckorna” 

Regeringen fick i våras extraordinära befogenheter för att hantera coronapandemin och sedan utbrottet har det funnits stor oro inom kulturbranschen och idrotten. Amanda Lind svarar också på frågan om varför inte regeringen tagit tag i det problemet tidigare.

– Först ska man säga att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, det är en av de svåraste pandemier vi har upplevt i modern tid och innan sommaren visste vi inte hur smittspridningen skulle utvecklas. Ordningslagen är enligt FHM ett viktigt redskap för smittspridningen, säger Lind och fortsätter:

– Regeringen och jag har arbetat hårt för att hitta lösningar för kulturen, idrotten och besöksnäringen. Sedan är det fler departement inblandade, det är fler ministrar som också är ansvariga för den här frågan. Men jag förstår och vet att branscherna behöver tydliga besked för att kunna planera. Därför kommer också regeringen att återkomma med besked de närmaste veckorna.

LÄS MER: Skriver öppet brev till ministern: Tillåt publik
LÄS MER: Avgå – vi måste få en riktig kulturministerexpressen

Related posts

lämna en kommentar