Använd visir i stället för munskydd – skyddar mot droppsmitta


När man ser bilder och reportage från offentliga sammankomster i EU eller andra länder bär alla munskydd. I Tyskland är det tvång att ha munskydd när man åker kollektivt. Här i Sverige finns inte det tvånget.

Men jag irriterar mig så på dem som använder munskydd felaktigt för de är verkligen en smittkälla. De petar och kliar sig kring mun och näsa, än sitter skyddet under näsan och än plockas det av och sätts på igen. Man kan fundera vad de egentligen gör för nytta. Och om man har symptom så ska man ju inte heller gå ut bland folk.

Då är väl visir ett bättre skydd? Det är ju mycket trevligare för alla parter. Man kan se personen som bär det, avläsa läppar och tal, och ändå veta att ingen direkt droppsmitta träffar en när personen pratar, hostar eller nyser.  Viruset går visserligen ut bakåt eller på sidorna och man måste ändå hålla avstånd. Jag tror att många i Sverige skulle bli bättre att skydda sig genom att använda visir om de finns lättgängliga i handeln för allmänheten. Nu sitter man trångt i bussar och tåg utan någon som helst skyddsutrustning.

Tvätta händerna, använd handsprit och tag på visir när du umgås med folk ute borde vara regel!

Pensionerad sjuksköterska.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar