Världens största änglaspel – och världens största luciakrona


Hur tänker du dig ljudet av änglar? Kanske som någonting lätt, skirt, eteriskt, ljust?

Det är nog i alla fall tanken bakom änglaspelet, som omvandlar en del av värmeenergin från små stearinljus till rörelseenergi, som kommer små metallklockor att spela.

Det tidigaste kända patentet till uppfinningen kommer från Tyskland, men i Gävle moderniserades den av en Erik Boberg. Det blev en stor framgång. Under en period tillverkade hans företag 7000 änglaspel per dag, och exporterade till 25 länder.

För att påminna om Gävles betydelse för änglaspelstillverkning bestämde sig kommunen i mitten av nittiotalet för att komma med i Guinness rekordbok. De byggde världens största änglaspel och ställde det på Stortorget. Drygt åtta meter högt.

Det som är roligt med den idén är att den avslöjar att de som kläckte den totalt måste ha missförstått vad ett änglaspel – i själva sin essens – är. Det är inte stort. Det är litet!

Om man skalar upp ett änglaspel bara för att man är en kommunal jippo-Lasse (obs! fingerat namn) som är peppad på att få komma med i Guinness rekordbok, så kommer det inte längre att påminna om änglars närvaro med hjälp av tunn mässing och tunna stearinljus i ett julpyntat hem, utan det kommer bara att vara ett eldrivet schabrak mitt i en kall, mörk stenöken. Och om man skalar upp klockorna så kommer det inte att bli en ljus, eteriskt krispig klang, utan ett högt götterdämmerungdånande; ljudet av undergången.

LÄS OCKSÅ: Gjutjärnet som markerar Gävles gamla järnvåg

Så lät det alltså när de stackars Gävleborna skulle försöka julhandla 1995.

Senare lyftes hela konkarongen upp på taket till en 27 meter hög industrifastighet i Valbo, som sedan dess har fått heta “Änglahöjden”. Så dolt är det här konstverket egentligen inte, men det gäller att se upp för att man ska hitta det.

Skutskär var egentligen före Gävle på det här området, för där hade de haft en Guinness rekordbok-stor luciakrona sedan mitten av 80-talet. Idén hade varit att “placera orten på kartan” genom att uppföra något som lilla Skutskär var världsbäst på. Sedan är det väl lite oklart hur Skutskärs världsbästhet kom att materialisera sig som just en luciakrona, och alla var väl kanske inte helt överens om dess estetiska förtjänster heller, men det lät i alla fall inte förfärligt.

I alla fall, 1999 bestämde kommunen att de inte skulle sätta upp den något mer, och sedan föll den i glömska tills en ny era uppstod med bloggar och sociala medier och Skutskärsborna började engagera sig på de nya digitala plattformarna för att få sin luciakrona tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Dold konst – Britneys ögon

Ingen visste dock var den var innan Arbetarbladet fann den i ett industriområde, bakom ett gammalt kommunförråd, täckt av rost och gräs, nedmonterad, delvis gömd under en gran.

Folk gick ihop i sitt engagemang och samlade ihop tusentals kronor för att restaurera den men tvingades ta strid mot politikerna, som helst verkade vilja fortsätta gömma undan den gamla pjäsen. Var den är nu vet vi faktiskt inte. Om någon vet, tipsa gärna!

Dold konst

Dold konst är en liten sommarserie där vi tittar närmare på konst som gömmer sig någonstans nära oss, konst som helt har försvunnit, eller konst som vi kanske inte brukar tänka på som konst.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar