Stora problem med nedskräpning – Katharina säger ifrån: “Djur kan bli skadade”


Katharina Södergren Rosman gillar att gå ut på promenader med sina fyra hundar i närheten av Sälgsjön. Men på sistone har upplevelsen blivit mindre trevlig på grund av nedskräpning.

När tidningen besöker platsen är det två soffor som har dumpats i ett dike, strax bredvid ligger det kringströdda soppåsar och diverse skräp. Även flaskor med spolarvätska ligger i backen.

– Det är precis som att de dumpar saker. Om djuren börjar gnaga på flaskan med spolarvätska kan de bli allvarligt skadade. Det kan även rinna ned i små vattendrag och ned i grundvattnet. Det är varken hälsosamt för miljön eller djuren, säger Katharina Södergren Rosman.

Vem som skräpar ned och dumpar sakerna är oklart.

– Det måste komma antingen från Sälgsjön eller utifrån. Det dyker upp nya saker hela tiden. Jag har hört av mig till kommunen och de har sagt att det ska åtgärdas, men ingenting händer. Då tappar jag tålamodet, säger Katharina Södergren Rosman och fortsätter:

– Om de inte kan ta sig till återvinningen kan de väl ha sakerna hemma, eller helt enkelt ta sig till återvinningen. De har förmånen att slänga det gratis och det finns personal som kan hjälpa till. Det är det som är så irriterande. Det finns fler vägar som blir nedskräpade.

Stefan Erixon på Gävle kommun svarar att det vanligtvis tar fem arbetsdagar från det att anmälan upprättas tills dess att skräpet forslas bort.

– Får vi in en anmälan åker vi ut med en entreprenör och tittar. Sedan beställer vi en bortforsling. Vanligtvis tar det fem arbetsdagar, men det kan dröja lite längre under sommaren, säger Stefan Erixon, gatuingenjör på Livsmiljö på Gävle kommun.

Hittills i år har det kostat 584 000 kronor för upplockning av skräp som inte är en del av det ordinarie städuppdraget som Gata & Park Livsmiljö Gävle har. Det kan jämföras med 412 000 kronor samma period förra året.

– Vi har en ambition att från det att vi får in en anmälan om verksamheten att det ska ta fem arbetsdagar. Då gäller det att anmälan kommer till rätt avdelning, att skräpet ligger på kommunal mark, och att kontaktuppgifterna stämmer. Då kan vi ha en diskussion med anmälaren.

Katharina Södergren Rosman är trött på att hitta massor av skärp i naturen.

– Man kan inte hålla på såhär, det är inte rimligt. Det måste få några konsekvenser, men om man inte vet vem som gör det går det bara att gissa.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar